fredag 30 oktober 2009

Grattis Solbergaskolan


Ann-Katrin Averstedt avgår med omedelbar verkan meddelar Håkan Edman, grundskolechef på utbildningsförvaltning.


Man borde väl inte bli glad när en rektor avgår men jag är så glad att Solbergaskolans personal och elever nu kan få lite lugn och arbetsro. Det kommer säkert ta lite tid innan Solbergaskolan får tillbaka sina elever. Jag är dock övertygad om att personalen efter att ha pustat ut med stor energi kommer göra allt för att skolan ska bli en väl fungerande skola som tar hand om alla elever på bästa sätt.


Det är förskräckligt att man har varit tvungen att föra fram problemen med denna rektor i pressen för att något skulle hända. Ann-Katrin Averstedt har under flera år i olika skolor bedrivit ett ledarskap som ger mig rysningar. Personal som inte tystnat har slutat eller blivit sjukskrivna. Personalen har till utbildningsförvaltningen signalerat att det inte står rätt till på skolan utan gehör. Först nu efter ett antal artiklar i DN händer det saker. Averstedt har visserligen avgått ”frivilligt” men jag har svårt att se att detta kunnat sluta på annat sätt än att hon fått avsluta sitt rektorsskap.

Miljöpartiets oppositionsborgarråd Yvonne Ruwaida säger att krisen på
Solbergaskolan bottnar i ett systemfel.
– Folkpartiets centralisering och byråkratisering av Stockholms skolor
har byggt en mur mellan de ansvariga politikerna och verksamheten i
skolorna. Det är ohållbart att det inte finns någon verklig relation
mellan beslutsfattare och skolan, säger hon.


Tyvärr är jag, efter att själv upplevt Averstedt, övertygad om att det inte är ett systemfel utan en ren personfråga som orsakat krisen på Solbergaskolan.
Utbildningsförvaltningen kanske dock borde ta sig en funderare på att det faktiskt är eleverna som är deras egentliga uppdragsgivare. Kanske de borde ta sig ut till skolorna emellanåt för att lyssna på elever, lärare och ledning. Detta gäller förstås även politikerna!

Tidigare bloggat om detta: Fredrik1, Fredrik2, Fredrik3

1 kommentar:

  1. Det finns ytterligare en dold faktor... stjärnan för Sthlms grundskolor är samme man som för x antal år sedan var högsta bossen i Älvsjö sdf, och den som anställde Averstedt...

    Det är därför inte speciellt konstigt att rektorn har tillåtits hålla på som hon gjort, trots alla anmälningar och larmrapporter.

    SvaraRadera