fredag 2 oktober 2009

FörnedringsTV

Tv4 har nu startat en ny dokusåpa som ska handla om ett gäng killar på glid. Killar som är brottslingar ska frivilligt inlemma sig under fängelseliknade förhållanden för att därmed fås att avhålla sig från den brottsliga banan.

I USA kallas denna taktik för ”scared straight” d v s man ska bli så rädd för ett liv i fängelse att man slutar sin brottsliga karriär. Bra kan man ju tycka, men tyvärr visar ett antal vetenskapliga studier att denna taktik inte fungerar. Både socialstyrelsen och kriminalvården har läst och tagit till sig dessa studier och kritiserar därför denna satsning av TV4.

Säkert har varken de här unga, trasiga pojkarna eller deras föräldrar tagit del av några forskningsrapporter om nyttan med denna metod. Föräldrarna är säkert förtvivlade och griper varje halmstrå som kan ge deras barn en ny chans. De trasiga barnen vill säkert komma bort från brottslighet samtidigt som de ser en chans att hamna i det numer så oerhört populära ”rampljuset”. Jag tror varken de unga pojkarna eller deras föräldrar ser faran med detta program.

De här killarna känner sig redan ofta utstötta av samhället och risken är att de har lätt att identifiera sig och glorifiera de dömda killar de möter, de kanske också upplever att en vistelse i fängelse inte är så ”farligt” – det kan till och med ge status och de kan också känna en press att visa för omgivningen att de inte alls blev skrämda av upplevelsen och därmed känna sig tvingade att fortsätta begå brott.

Jag har inte och kommer inte att se denna dokusåpa. Jag får ont i magen av att man utnyttjar
människors svagheter till underhållning.

Programmets projektledare AnnBritt Grünewald, fd välrenomerad anställd inom kriminalvården och numer projektledare för detta program försvarar idén och tycker att dessa killar har blivit hjälpta av programmet. Hon menar på att dessa pojkar fått hjälp även efter programmets slut och att nu del flesta börjat plugga och blivit ”icke kriminella” pojkar. Om så nu bara en av dessa gossar hamnat på rätt spår är det bra, men jag hävdar ändå med bestämdhet att man inte ska utsätta ungdomar för svenska folkets lystnad i att vara ”normal” och ”välanpassad”.

Det måste vara bättre att visa unga kriminella på det positiva med att vara en vanlig tråkig Svensson än att visa på nackdelarna med att vara kriminell. Kriminalvården har förstått detta och gör allt de kan för att hålla unga människor utanför en fängelsemiljö.


Läs mer: DN. Debett, AnnBritt Grünewald i DN, DN Opinion, Calle Fridéns blogg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar