tisdag 22 september 2009

Barn måste få kosta!

Idag skriver DN igen om fallet med Fredrik som har både ADHD och Autism. Fredrik är 13 år och har gått i Solbergaskolan i Älvsjö där han blivit mobbad och inte fått tillräckligt stöd för att klara av skolarbetet. Under en tid fick han gå på S:t Örjan i en liten klass med specialutbildade lärare, där trivdes Fredrik och skolarbetet fungerade mycket bättre. Tyvärr har rektorn i Solbergaskolan, Ann-Katrin Averstedt, beslutat att Fredrik inte få gå kvar på S:t Örjan utan ska flytta tillbaka till Solbergaskolan. Detta beslut har fått Fredrik att må mycket dåligt och han har istället inte varit i skolan alls på väldigt lång tid.

Jag har skrivit om detta förut och hoppades i min enfald att det skulle ha löst sig för Fredrik och hans familj. Nu hotas istället familjen med böter om de inte ser till att Fredrik börjar i en skola han mår dåligt av. Att Ann-Katrin Averstad vill tvinga tillbaka Fredrik trots att specialister dömt ut den möjligheten och att Fredrik uppenbart mår dåligt där beror förstås på att hon inte vill betala för Fredriks plats på S:t Örjan.

Rektor Ann-Katrin Averstad har jag själv haft med att göra när hon var rektor för en annan skola i Älvsjö, Sjöängsskolan, där mina barn då gick. Även då stormade det runt henne och både föräldrar och personal var otroligt upprörda över hennes sätt att leda en skola. Enligt min åsikt saknar hon all känsla för vad som fungerar bra för både barnen och personalen, det är enbart plånboken som styr. Hade hon fått fortsätta på Sjöängsskolan är jag helt säker på att hon lyckats rasera en väl fungerande skola där jag alltid upplevt att man försökt ordna stöd för de barn som behöver genom att personalen slutat (vilket hände) och föräldrarna plockat bort barnen från skolan.

Solbergaskolan hade under många år ganska dåligt rykte men lyckades ta sig upp och bli en ganska bra skola. Om rektor Averstad får fortsätta sitt diktatoriska ledarskap kommer snart skolan gå under. Nu är det faktiskt dags att man plockar bort henne, hon är klart olämplig som rektor och ingen ville ha henne där från början.

Nästa gång jag skriver om Solbergaskolan vill jag kunna berätta om att Fredrik och alla andra barn med behov av särskilt stöd fått det utan att någon sneglat i plånboken!

Våra barn är vår framtid, det är allas vår plikt att på bästa sätt ta hand om dem! Bryr vi oss inte om barnen som har behov av lite extra stöd och hjälp idag kommer det att kosta mångfalt, både ekonomiskt och i humant lidande, imorgon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar