söndag 4 oktober 2009

Sverige bryter mot de mänskliga rättigheterna!

Rätten till hälsa. Det är en grundläggande mänsklig rättighet som inkluderar både fysisk och mental hälsa utan diskriminering. Den rättigheten ingår i flera bindande internationella mänskliga rättighetsfördrag, såsom Internationella konventionen om ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter (ICESCR), Konventionen om eliminering av diskriminering mot kvinnor (CEDAW) och Barnkonventionen (CRC), vilka alla har ratificerats av Sverige.

Att vara papperslös innebär att man har ett utvisningshot hängande öer sig dygnet runt. Man lever i ständig skräck för att polisen ska upptäcka en och kasta en ut ur Sverige. Om utvisningsbeslutet var rätt eller fel vet vi inte, men dessa människor är övertygade om att de inte kommer att överleva i sitt hemland och väljer därför hellre att leva i misär och skräck.

Idag har barn till papperslösa rätt till vård men inte de vuxna. En gravid kvinna, en man med cancer, en kvinna med diabetes eller en man med psykiska besvär har alltså inte rätt till medicin eller behandling. Röda Korset och andra frivilligorganisationer gör så gott de kan för att hjälpa dessa människor. Sjuksköterskor, läkare och andra arbetar frivilligt för att leva upp till den etiska kod de har genom sitt yrke. De papperslösa smyger in i någon anonym lokal och får vård på nåder! Vissa papperslösa vågar inte en ens uppsöka någon frivilligorganisation utan lever med sin sjukdom andra vågar inte ens ta sina barn till ett sjukhus av rädsla för att någon ska kalla på polis.

Är det så vi vill ha det i Sverige? Var finns solidariteten och humaniteten?

För ett och ett halvt år sedan lovade Sveriges regering att tillsätta en utredning om sjukvård för gömda flyktingar, än har inget hänt och det verkar som om det är Fredrik Reinfeldt och hans moderata kollegor som bromsar eftersom de inte tycker att dessa människor överhuvudtaget ska ha rätt till sjukvård.

SKÄMS regeringen!
De här människorna finns vare sig ni vill det eller inte och de är just MÄNNISKOR med rätt att ta del av de mänskliga rättigheter Sverige skrivit under!


Läs mer: DN, Röda Korset, Röda Korset 2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar