tisdag 17 februari 2009

Billström och en inhuman invandrarpolitik


Läste i morse DN. Debatt om att den Moderata arbetsgruppen mot utanförskap och segregation med Tobias Billström i spetsen nu ska lämna in en slutrapport och blev både arg och ledsen.

Hela debattartikeln genomsyras enligt min mening av en fruktansvärd människosyn. Billström vill inte ha en massa outbildade människor från kulturer han inte förstår till vårt vackra land. Han verkar se en potentiell brottsling i varje asylsökande. Möjligtvis kan han tänka sig att låta några högutbildade människor som redan fixat jobb och bostad, eller kanske en och annan forskare att komma till Sverige. Helst skall förstås dessa människor inte komma från någon allt för konstig kultur.

Ingen kan försöka inbilla mig att de som söker asyl i Sverige har flytt från sina hemländer utan stor vånda. De har lämnat vänner, släktingar och ägodelar bakom sig. De har flytt från krig och trakasserier. De har ingen aning om de någonsin kan återvända och kanske aldrig kan ta reda på vad som har hänt med vännerna som blivit kvar. Många av dessa människor är svårt traumatiserade och har stora svarta hål i själen.Sverige är ett förhållandevis rikt land med gott om plats. Jag anser att måste försöka hjälpa så många som möjligt som flytt från sina hemländer. Självklart kommer det att finnas en och annan som inte har tillräckligt starka skäl att få stanna. Både för de som får stanna och för de som måste återvända är det oerhört viktigt att asylprocessen går fort, inte mer än högst tre månader i normalfallet enligt mig. Det är för dessa redan plågade människor en enorm anspänning att gå och vänta på ett besked. Att behöva vänta mer än ett år är totalt oacceptabelt, då har barnen redan hunnit knyta kontakter och börjat rota sig så smått.

Att vi ska lära dessa människor både svenska språket, svenska lagar och svenska seder är en självklarhet. Håller med om att ”Svenska för invandrare” har misslyckats i allt för många fall, men det är väl knappast flyktingarnas fel. Undervisningen måste naturligtvis anpassas efter individens tidigare kunskaper, det är ju inte så konstruktivt att ha en välutbildad läkare i samma klass som en outbildad kassörska. Man måste också tänka på dessa människors bakgrund och kultur, kanske man kan tänka sig rena kvinno-/mans-klasser, där man då också mer öppet kan diskutera vår syn på kvinnor och t ex barnuppfostran.

Att våra flyktingar söker sig till platser där andra från samma land bor är högst mänskligt. När vi svenskar flyttar utomlands (då för det mesta frivilligt) söker vi oss också till våra landsmän, i Spanien finns det flera stora svenskkolonier där allt för många inte ens har orkat lära sig spanska och där barnen går i skandinaviska skolor. Aldrig blir våra svenska traditioner så viktiga som när vi bor utomlands. Detta är ett mänskligt beteende, vi vill ha trygghet och gemenskap. Vi kan därför inte fördöma de flyktingar som kommer hit och som också söker sig till platser där deras landsmän bor och värnar om sina traditioner. För att ordna ett vettigt boende åt dessa människor måste det finnas hyreslägenheter, även om de skulle vilja flytta från t ex Bergsjön har de inga möjligheter att få lån till att köpa en bostadsrätt i ett område med fler svenskar. Därför måste det finnas en politisk vilja att bygga fler hyresrätter.

Innehållet i denna Moderata rapport skrämmer mig! Var finns ens en gnutta av en humanitär människosyn? Vill vi verkligen ha denna hårda attityd mot redan svårt skadade människor?
JAG vill det INTE!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar