tisdag 24 februari 2009

Asylmottagnngsutredningen - vad håller Billström på med?!

Läste på dagens DN. Debatt i morse om generaldirektör Sören Häggroth som idag ska lämna in Asylmottagningsutredningens betänkande till migrationsminister Tobias Billström. Denna utredning startade i december 2007 och hade till uppdrag att se över mottagandet av asylsökande. Med tanke på detta förstår jag ännu mindre av Billströms utspel den 17 februari i samma tidning. Han visste ju att det snart skulle komma ett betänkande från Asylmottagningsutredningen. Det stärker bara min uppfattning om att Billström är totalt fel person i den position han sitter. Att som Billström flörta med främlingsfientliga grupper samtidigt som han ska vara integrationsminister går för mig inte ihop.

I dagens debattartikel sammanfattas utredningen i fem huvudpunkter och i det stora hela verkar denna utredning vara hyfsat genomtänkt även om det finns en del saker jag vänder mig mot.

I den första punkten föreslås att den asylsökande ska kunna få syssesättning/jobba från dag ett. Jag är helt för att asylsökande ska ha rätt till en vettig sysselsättning. Ingen människa mår bra av att bara gå och vänta. Man måste dock väga in att många asylsökande har traumatiska upplevelser med sig i bagaget. För att dessa ska kunna fungera i samhället och orka vara föräldrar måste de omedelbart få hjälp att bearbeta dessa upplevelser.

I den andra punkten sägs att man under högst fyra veckor ska ordna ett särskilt ankomstboende i form av en vanlig lägenhet. Därefter ska de asylsökande slussas ut ”till en ort där individen har goda möjligheter till sysselsättning och kontakt med det svenska samhället”. Den här punkten gör mig lätt förvirrad för i ena sekunden säger utredaren att det är orealistiskt att förbjuda individer att bosätta sig var de vill och i andra att det självvalda boendet kan få negativa konsekvenser. Jag håller fullkomligt med om att det inte är sunt att det kan bo tre familjer i en trea men det är inte heller sunt att sära släkter på vitt skilda orter om de själva inte vill. Tycker fortfarande att detta i mångt och mycket är en bostadspolitisk fråga, det måste byggas fler hyresrätter där vanligt folk har råd att bo.

I den tredje punkten föreslås att kommunerna ska ansvara för svenskundervisning samt sysselsättning med statligt stöd. Man antyder också att frivilligorganisationer ska hjälpa till.Detta låter väl bra, men då måste man ju också vara medveten om att många små kommuner inte har resurser att ge svenskundervisning eller bara kan ge det i ett språk.Många frivilligorganisationer har redan idag en omfattande verksamhet vad gäller att ta hand om asylsökande. Också i denna fråga ska man vara medveten om att dessa resurser oftast är koncentrerade till våra större städer.

I den fjärde punkten tas frågan om ersättning upp. Man vill koppla ersättningsnivån till boende och sysselsättning. Val av eget boende ska ge minskad ersättning och att välja någon anordnad sysselsättning utöver svenskundervisning ska ge mer i ersättning.Förhoppningsvis kan ekonomisk stimulans vara en morot till att välja ett boende som inte innebär att man flyttar in hos någon släkting. Är övertygad om att de som är i tillräckligt psykiskt god form inget hellre önskar än att ha en vettig sysselsättning.

I den femte punkten säger man att en av de viktigaste frågorna är att minska handläggningstiden.På denna punkt kan jag inte göra annat än att hålla med. Det svenska samhäller gör besparingar och lidandet för den enskilda individen förkortas. En förkortad handläggningstid får naturligtvis inte på något vis gå ut över rättssäkerheten för den asylsökande.

Jag ställer mitt hopp till att regeringen är tillräckligt klok för att lyssna mer på denna utredning än Tobias Billströms inhumana tankar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar