fredag 20 februari 2009

En katastrof i taget - orkar vi inte mer?



Klarar vi inte av att ta in mer än en katastrof i taget? Eller är det media som har bestämt att vi inte mäktar med mer?
Just nu är de flesta medier fyllda med katastrofen SAAB. Visst är det, eller kan bli, en katastrof för många av de människor som på något sätt är berörda av SAAB om det blir konkurs. I vårt land finns dock, även om det till viss mån är urholkat, ett socialt skyddsnät.

För någon vecka sedan fylldes TV och tidningar av den brandkatastrof som härjade i Australien. En fruktansvärd händelse där både många människor och djur dog. Många blev hemlösa och många av dessa stod utan någon hemförsäkring. Största nyheten verkade dock vara hur en brandman gav en skadad koalabjörn vatten.

Ytterligare en liten tid tillbaka härjade kriget mellan Israel och Gaza. Är det slut på lidandet nu? Vad händer med alla skadade människor i Gaza, finns det nu en fungerande sjukvård? Har barnen tillgång till rent vatten? Är husen lagade och har man el? Tusen frågor, men väldigt få svar i svenska medier. Jag vet åtminstone att Röda Korset har lyckats leverera 10 nya ambulanser som ersättning för de sönderbombade. Sju av dessa blev finansierade av alla oss som skänkte pengar under kampanjen. Resterande summa är tagen ur katastrofhjälpsfonden, hade media fortsatt att rapportera hade säkert mer pengar strömmat in. Men om vi inte ser katastrofen på TV finns den nog inte. Insamlingen pågår dock fortfarande så sätt in en slant!


Zimbabwe med den galna ledaren Rober Mugabe. Här pågår just nu en koleraepidemi , mer än 3000 människor har redan dött och över 60.000 beräknas vara smittade. Effekterna av sjukdomen går enkelt att bryta om man har tillgång till rent vatten och kunskap om sjukdomens spridning. Idag finns Röda Korset, och säkert flera andra organisationer, på plats för att upprätta stationer där vattnet renas. I detta land, som en gång räknas till Afrikas kornbodar, lider dessutom nästan hälften av befolkningen av akut matbrist. Väldigt många bär dessutom på HIV.Nu i februari kommer det förhoppningsvis bli en samlingsregering med Morgan Tsvangirai som premiärminister och Robert Mugabe som president. Frågan är vilken reell makt Mugabe kommer att tillåta Tsvangirai. I ett land med en skenande inflation blir det svårt att vända landets ekonomi igen oavsett vem som sitter vid makten, men med rätt ledare kanske världen är beredd att hjälpa till. Jag vill veta vad som händer!

Afrikas horn , med länder som Etiopien, Somalia och Kenya – här hotas 20 miljoner människor av svält. Hur ofta får vi veta något om vad som pågår i dessa länder? Hur många barn har blivit föräldralösa på grund av att deras föräldrar dött i AIDS?

Det finns mängder av länder och katastrofer i världen att räkna upp, rapporteringen från dessa länder som hotas av mänskliga tragedier sker dock oftast punktvis.
Kanske är det så att vi inte orkar ta in för mycket elände på en gång. Kanske stänger vi av vårt medlidande med dessa människor om det blir för mycket. Ibland blir jag bara så trött på att vi tror att allt är bra så länge vi inte ser något på TV. Jag är så glad att det finns så många hjältar i världen som i det tysta gör sitt allra bästa för att hjälpa de som har det så mycket sämre än vad vi har. Beundrar dessa människor enormt! Jag som inte är en modig människa som vågar ge mig ut i världen för att göra den lite bättre försöker i vilket fall hjälpa till genom att skänka en slant då och då för att hjältarna ska kunna hjälpa fler.

Ta hand om varandra och skänk ibland en tanke på de som har det svårt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar