torsdag 28 januari 2010

Överlevnadssex


Tänk dig att du bor i ett land som i många år härjats av krig. Tänk dig att du varje dag måste vara rädd att bli våldtagen av rebeller som använder våldtäkt som vapen. Tänk dig så att FN styrkor och internationell polis äntligen kommer och ska vaka över dig och de dina. Tänk dig då vilken besvikelse och bestörtning du då måste känna när det visar sig att dina väktare också vill utnyttja dig sexuellt.

Så här har kvinnorna det i Kongo-Kinshasa. FN-soldater och personal från andra internationella räddningsorgan åker till stränder där sedan horder av unga kvinnor och barn klädda i sina finaste kläder har sex med soldaterna i närmaste buske för några ägg eller i bästa fall en slant. Soldater åker till klubbar där lokala småflickor bjuder ut sig, en del av kvinnorna tror de ska träffa en man som kan lyfta dem ur misären, men de flesta blir förstås bara utnyttjad. FY FAN! Såg detta igår på SVt1s ”Uppdrag granskning” och mådde illa resten av kvällen.

SAMTLIG personal som åker till Kongo (och alla andra länder förstås) har att förhålla sig till tydliga etiska regler. Regler som säger att de är i en maktposition och under inga omständigheter får utnyttja lokalbefolkningen, framförallt inte sexuellt. Ändå sker det gång på gång. Om någon modig medarbetare vågar anmäla dessa övergrepp är det ändå vanligt att ledningen väljer att blunda och anmälaren kan då i sin tur råka illa ut.

I TV sitter höga företrädare för dessa organisationer och säger att det råder nolltolerans och att man självklart skickar hem personal som brutit mot de etiska koderna. Verkligheten talar dock ett annat språk! Någon säger ”off the record” att det självklart är oacceptabelt men säger i nästa andetag att det kan vara bra för dessa kvinnor – de får ju ändå en slant som de kan överleva på - överlevnadssex. VAD FAN är det för resonemang?? Är vi inte där för att skydda dessa redan hårt utsatta kvinnor? Ska dessa kvinnor och barn behöva uppleva ett dubbelt trauma? Är det viktigare för dessa män att få ha sex än att arbeta för att befolkningen ska kunna få ett drägligt liv?

Nu tror jag tack och lov att de flesta som arbetar för att skydda befolkningen är goda människor som klarar av att leva efter de regler som finns. Men bara en handfull rötägg svärtar ju ner hela organisationer så varför tar man inte tag i detta problem (som definitivt inte är nytt) på allvar.



Har tidigare skrivit om Kongo här

5 kommentarer:

  1. jättebra skrivet. Missade det i "Uppdrag granskning" men ska kolla på nätet. Jag skäms nästan att jag inte skriver oftar om det. Ett år sen nu.. :(
    http://peterlandersson.blogspot.com/2009/01/valdtakt-pa-kongos-kvinnor-nar-hojer.html

    kram
    p

    SvaraRadera
  2. Otroligt bra, och jag länkade i senaste postningen som handlar om ett annat anslag. Men samma effekter.

    mvh

    Johan

    SvaraRadera
  3. Tack Peter. Blir så arg att jag måste svära när jag hör om sådana här fruktansvärda övergrepp.

    Läste ditt inlägg och blir lite avundsjuk på att du varit där! Det viktiga är dock att vi inte glömmer och överger människorna i Kongo.

    Kram
    Mia

    SvaraRadera
  4. Tack Johan!
    Du har så rätt, utnyttjande av barn och vidriga arbetsförhållande är en del av samma mynt - utnyttjande av fattigdom och maktmissbruk.

    SvaraRadera
  5. Bra skrivet!

    Jag såg programmet på nätet och mådde också illa efteråt.
    Har skrivet om det på min blogg också.

    SvaraRadera