tisdag 5 januari 2010

Vårdnadsbidraget är inte bara en kvinnofälla utan främst en barnfälla

Kristdemokraternas hjärtefråga, vårdnadsbidraget är en riktig barnfälla. I dagens DN finns en artikel som behandlar vårdnadsbidraget. Det har visat sig att de flesta som utnyttjar vårdnadsbidraget bor i invandrartäta områden. Inte så konstigt eftersom många invandrare av tradition tycker att mamman ska vara hemma med sina barn. Dessutom blir bidraget ofta en extra bonus eftersom man ändå som mamma av tradition ”ska” vara hemma. Många av dessa kvinnor saknar jobb och har låg utbildning. Istället för att lära sig svenska,och utbilda sig för att sedan kunna få ett jobb väljer de att stanna hemma med sina barn och hamnar därmed utanför det svenska samhället (fattiga). Visst är det OK att låta barnen stanna hemma tills de är kanske två år men många låter man även de äldre syskonen stanna hemma. Detta kan leda till att barnen kommer till förskoleklass utan att ha någon svenska i ryggsäcken.

Kristdemokraterna hävdar att man vill ha ett vårdnadsbidrag för barnens skull. De tycks tro att barnen blir bättre vuxna om de får stanna hemma till de börjar skolan. Jag vill hävda motsatsen. Barn behöver stimulans och sociala kontakter både med andra barn och andra vuxna utöver föräldrar. Idag går nästan alla barn i förskola vilket gör att det blir väldigt svårt att få till möten med andra barn. Personalen i förskolan är dessutom duktiga pedagoger och har kunskap om hur man stimulerar barn till att inhämta ny kunskap vilket oftast hemmavarnde mammor (ja det finns pappor också) inte har.

För barn till föräldrar som inte har svenska som första språk är det ännu viktigare att gå i en förskola. På förskolan får de chans att träna svenska, lära sig svenska traditioner och få en inblick i vårt samhälle. Man gör dessa barn en stor otjänst om de måste komma som sexåringar till skolan utan att ha fått träna svenska, visst lär sig barn snabbt men om de redan har ett språk kommer de förstås mycket lättare in i skolans underbara kunskapskalas. Risken är stor att de måste ägna så mycket tid att lära sig läsa, skriva och uttrycka sig på svenska att de tappar inlärningen. Hamnar barnen efter kommer en rad andra problem som ett brev på posten.

För barnens skull tycker jag att vårdnadsbidraget skall slopas. Jag och min dåvarande man var hemma med barnen till de var 1,5 år vilket jag tyckte var skönt. Då kunde de göra sig någotsånär förstådda verbalt och började längta efter kompisar och nya vyer. Jag ser gärna att man genom föräldraförsäkringen kan vara hemma till barnen blir 1,5 år och skulle nästan vilja lagstadga att alla barn över 2 år MÅSTE gå på förskola.


DN

6 kommentarer:

  1. Mia

    Jättebra! Länkar upp dig!

    Mvh

    Johan

    SvaraRadera
  2. Tack Johan!

    P s Du skriver ruskigt bra!

    /Mia

    SvaraRadera
  3. Kloka tankar som jag också håller med om. Du ägnar mer tid åt barnperspektivet i din kommentar medan jag fokuserar på kvinnofällan. Jag förstår inte hur moderaterna och FP låtit KD smita med denna dumma idé. Med rätta riskerar KD åka ur riksdagen helt till hösten.

    http://reagerat.blogspot.com/2010/01/hemmafruromatiken-som-gick-snett.html

    SvaraRadera
  4. Lars Persson Göteborg6 januari 2010 kl. 00:17

    Om man inte klarar av att "stimulera" och lära barn att "vara i grupp" utan att ta hjälp av utbildade pedagoger skall man kanske inte skaffa barn alls eller?

    SvaraRadera
  5. Magnus - Självklart är det än kvinnofälla men barnen är de största förlorarna.
    Hoppas HELA alliansen ryker!

    Lars - Svårigheten idag är att hitta gruppen eftersom de flesta barn går i förskola. Föräldrar har alltid det största och viktigaste ansvaret för sina barn, men det är inte så enkelt att stimulera barnen när de blivit något större. Det som verkligen oroar mig är att barn till föräldrar som inte har svenska som första språk förlorar så många år av språkträning.

    SvaraRadera
  6. Hej. Jag har skrivit en bloggpost som inte helt har samma syn som du eller vännen Johan Westerholm har.

    Se denna länk.

    http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/01/dagis-och-forskola-bra-for-vem.html

    Är helt emot att alla barn över 2 år MÅSTE gå i förskola.
    Dessutom, förskola för 2-åringar finns ju inte... inte de facto, vad man än kallar det. Då är det dagis, med snudd på småbarnsdagis!

    SvaraRadera