söndag 31 januari 2010

Margot till FN - GRATTIS!

Nu är det tydligen klart att Margot Wallström fått jobbet som FNs särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter. Jobbet innebär att hon ska arbeta men FN-resolutionen 1820 om sexuellt våld i krigsdrabbade områden. Ett oerhört viktigt och oerhört svårt arbete där målet är skyldiga förövare ska gripas och att aktivt ge kvinnor skydd i konflikter. Att använda sexuellt våld mot kvinnor har blivit ett allt vanligare vapen i konflikter de senaste årtioendena och det är verkligen på tiden att detta problem kommer upp till ytan och tas på allvar.

Jag skrev häromdagen om våld mot kvinnor i Kongo, både i form av att kvinnor blir våldtagna och sexuellt stympade av rebeller och av att kvinnor blir sexuellt utnyttjade av de frivillighetsorganisationer som har till uppgift att skydda dessa kvinnor.

Margots uppdrag är preliminärt på två år. På två år hinner hon nog bara starta denna jätteprocess, min förhoppning är att hon börjar med att stävja den högst otäcka kvinnosyn som verkar finnas bland vissa män som är satta att faktiskt skydda kvinnorna från att bli sexuellt utnyttjade. Om dessa män kan avhålla sig från sex med lokalbefolkningen under tiden de gästar ett land och istället ägnar sin kraft åt att på alla sätt skydda kvinnor och barn från sexuellt våld kanske det går fortare att även få tag i och lagföra lokala förövare.

Margot Wallström är definitivt rätt kvinna för detta arbete, jag hoppas innerligt att hon kommer att få tillräckligt med resurser för att framgångrikt kunna slutföra resolution 1820!


SvT DN SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar