lördag 9 januari 2010

SD - Go home!


Trodde först att artikeln i DN Debatt av Tomas Böhm, psykoanalytiker och författare var ironisk men insåg snabbt att så icke var fallet. Han har granskat Sverigedemokraernas partiprogram och plockat ut en del iögonfallande paradoxer. Självklart är hans tolkningar väldigt förenklade (därav tron att det var ironi), men visst är en del högst tankeväckande.

Han menar på att Sverige består av en mängd heterogena grupper som t ex arbetare, akademiker,stadsbor, landsbor och invandrare. Det som knyter samman dessa gruper är TOLERANS, vi svenskar tolererar olikheter.

Främlighetsfientlighet menar Tomas, och även jag, har sitt ursprung i den egna rädslan för det främmande och okända. Det är alltid lättare att lägga ut dessa rädslor på grupper som verkar annorlunda eller svaga än att konfronteras med sina egna rädslor.

SD vill ju numer göra sig gällande som ett rumsrent parti och betecknar sig inte som främlingsfientligt. De säger i sitt partipogram att ”invandrings- och integrationspolitik har varit ett monumentalt misslyckande. Sverigedemokraterna är det enda parti som vågar säga detta öppet.”
Jag är helt övertygad om att många fler partier än SD tycker att integrationspolitiken inte har lyckats till fullo, de flesta partier är dessutom öppna med att säga att den bör förbättras. Själv är jag övertygad om att när de rödgröna med Mona Sahlin i spetsen får makten kommer integrationsfrågorna stå högt på listan över saker som måste och kan bli bättre.

SD är ju väldigt fixerade av vad svenskhet. Själva beskriver de svenskhet på följande sätt: ”Svensk är den som har en helt övervägande svensk identitet, och som av sig själv och av andra svenskar uppfattas som svensk.” Ähhh ja, säger jag. Så vi ska rösta då på vilka somalier, turkar eller irakier vi tycker är svenska nog för att få stanna, eller hur menar SD?!

SD är inte emot invandring. Det är bara det att ju svårare de har att förstå och tolerera en annan kultur desto lättare har de att tycka att de inte har bland våra röda stugor att göra.

Tyvärr tycker jag att artikeln av Tomas Böhm får ett litet löjets skimmer över sig då den är allt för förenklad. Jag tror att han har rätt i att de flesta svenskar ÄR toleranta och att vi vill förstå och närma oss de främmande även om det känns lite läskigt. Samtidigt får vi inte blunda för att integrationsfrågor är svåra och inte alltid innehåller snabba lösningar. Vi kan inte blunda för att allt för många människor p g a rädslor, som inte är att förakta, sympatiserar med SD. Vi måste respektera även dessa människor men visa på det positiva med att släppa in nya kulturer och tankesätt i vårt land. Självklart är inte allt i dessa nya kulturer och tankesätt positivt, vilket vi inte heller får vara rädda att påpeka och åtgärda.

1 kommentar:

  1. Du skriver: "Jag tror att han (Böhm)har rätt i att de flesta svenskar ÄR toleranta och att vi vill förstå och närma oss de främmande".
    Men snälla: Vad är det för dumheter? De flesta...Hur många? Svenskar... vilka då?
    Det här är bara ett exempel på hur taffligt och fördomsfullt debatten förs om sverigedemokraterna. Att utgå från att svenskar är toleranta... till skillnad mot vilka då... ?...ja det ligger nära SD: syn på vi och dom.
    Hälsningar
    andersroestlund@yahoo.se

    SvaraRadera