tisdag 1 december 2009

Internationella AIDS-dagen


Den först december uppmärksammas varje år den internationella AIDS-dagen.
UNAIDS rapporterar att 33,4 miljoner personer lever med HIV, av dessa är 2,1 miljoner barn, 2,7 miljoner människor hivsmittades förra året och två miljoner människor dog i AIDS!

Det talas väldigt lite om HIV och AIDS i Sverige idag men sjukdomen finns fortfarande. I Sverige uppskattas ungefär 5000 personer vara hivpositiva och man förväntar sig fortfarande en svag ökning.

Fortfarande bär vi på en massa fördomar kring sjukdomen och många smittade vågar inte berätta om sin sjukdom. Hur skulle du reagera om det kom fram att din sons bästis hade HIV? Om dottern kommer hem med en pojkvän som bär på sjukdomen? Om jobbarkompisen du delar rum med vågar berätta? Fördomar har vi alla och därför måste vi kontinuerligt få information, en information jag tycker har tystnat på senare år.

För oss i rika länder finns idag ganska bra mediciner och upptäcks sjukdomen i ett tidigt stadium finns alla möjligheter till ett långt och värdigt liv. Fattiga människor har ofta inte tillgång till dessa mediciner, människor dör och barn blir föräldralösa. Massor av forskning och massor av god vilja från oss som bor i rika länder krävs för att få stopp på denna globala sjukdom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar