lördag 12 december 2009

Ska vi eller ska vi inte ta debatten med SD?

Idag skriver statsvetaren Björn Johnson i DN att politiker har en naiv syn på Sverigedemokraterna. Han menar på att medial uppmärksamhet på integrationsfrågor gynnar SD.

Jag har alltid trott på människors inneboende godhet. Jag har alltid menat på att man måste våga diskutera även det som är svårt och som det inte finns självklara svar på. Jag vill fortfarande tro på att man genom en diskussion som genomsyras av humanitet, solidaritet och demokrati kan få människor att se varandra som just människor och inte som främlingar man inte vill och kan förstå. Att alla människors är lika värde måste väl ändå de flesta ställa upp på?!

Att ta en direkt debatt med SD är säkert inte nödvändigt men att låte bli att diskutera frågor som integration och invandrarpolitik tror jag är både farligt och fel. Vi måste se och erkänna att det finns problem och rädslor, därför måste vi också våga prata om hur vi ska lösa problemen och vända rädslor till kunskap. Vi måste inte älska alla människor, men vi måste visa respekt mot varandra.

Våra barn har inga problem med att gå på dagis eller i skola med barn som är mörka, har sneda ögon eller sitter i rullstol. Det är vi vuxna som har fördomar och problem med att bemöta människor som inte ser ut som vi, pratar annorlunda, ber konstiga böner, äter konstig mat och inte firar jul.

Media har som Björn Johnson påpekar stor makt vad gäller vad som är viktiga frågor inför valet. Därför är det viktigt att media för en saklig debatt. Lika viktigt tror jag det är att de politiska partierna inte väjer för dessa frågor och tydligt talar om vad de vill åstadkomma.
Mona Sahlin m fl skriver i DN om hur de vill utveckla sin politik i storstäderna. De skriver bl a

Moderaternas ökade klyftor syns tydligt bland storstädernas barnfamiljer. Andelen fattiga hushåll bland alla barnfamiljer ökar med 50 procent under Moderaternas tid vid makten. En tredjedel av barnen till ensamstående föräldrar lever i fattigdom i Sverige i dag. Detta kan vi inte acceptera. Den nya barnfattigdomen är ett resultat av att regeringen har fördjupat utanförskapet och monterat ned välfärden. Det ska bekämpas med investeringar i välfärd och fler jobb.”

Just fattigdomen, undermåliga bostäder och frånvaron av vettig sysselsättning tror jag är de viktigaste frågorna att ta tag i under nästa mandatperiod för att bekämpa främlingsfientligheten.
Jag vill definitivt INTE se SD i riksdagen men jag vill inte heller se fega politiker!

4 kommentarer:

  1. Jag tror att du har lyckats sätta fingret på det som ser ut som en paradox, att ta debatten men ändå inte. Man ska absolut ta debatten, om integration, invandring och så vidare. Att ta debatten med SD, och göra dessa populister och amatörer till representanter för all invandringskritik, är däremot inte lika självklart. Det är dock svårt att dra gränsen; hur ska man kunna bortse från SD om de är de enda som överhuvudtaget vill föra upp dessa frågor till diskussion, särskilt ur ett mer kritiskt perspektiv? Johnson skriver f.ö. ur ett mer valstrategiskt perspektiv än ett debattperspektiv, för honom handlar det i första hand om SD som parti. Min åsikt är att själva grundproblemet är att den s.k. "invandringskritiska opinionen" inte får komma till tals idag. Enda skälet att det diskuteras nu är ju egentligen att SD har "tvingat" upp frågorna på agendan. Om invandrings- och integrationsfrågor kan diskuteras mera allmänt och öppet, och makthavare faktiskt kan lyssna och diskutera dessa, då kommer SD:s väljarbas att vittra sönder av sig självt.

    SvaraRadera
  2. Fast, som DN debatt påpekar, varför ge integrationen onödigt stor uppmärksamhet. Diskutera jobb, vård & omsorg, skola, skatter - sådant som ÄR VIKTIGARE eller åtminstone lika viktigt. Blir det bara IPRED / FRA kommer piratpartiet fram, blir det bara säldöd kommer MP - se till att HELA politiken diskuteras. Du förstår folk det tomma skal SD är. Hoppas jag...

    SvaraRadera
  3. @Anonym

    Jobb vård skola omsorg skatter diskuteras dock kontinuerligt överallt i samhället. Kan du hitta en dagstidning som inte skriver om något av detta i vartenda nummer ska jag äta upp min katt. Förlåt, hatt. Integration och invandring är viktiga frågor, även om du naturligtvis har rätt i att grundläggande frågor som jobb är viktigare. Problemet är ju att dessa frågor inte diskuteras, vilket skapar ett tryck på att lyfta upp dom på dagordningen som blåser upp dom till proportioner de egentligen inte förtjänar. Tystnaden är problemet.

    SvaraRadera
  4. Varför ska vi överhuvudtaget acceptera att några hundra personer (redaktörer, journalister, professionella tyckare) använder sin makt för att styra politiska val I sverige?

    Jag har inte röstat på någon av dessa personer....

    Helt sjukt att frågan ens diskuteras. Media ska sköta sitt jobb på ett professionellt sätt och vara mycket medveten om det stora ansvar och den uppgift de har i ett demokratiskt samhälle.

    SvaraRadera