söndag 29 november 2009

Minareter eller kyrktorn


Minareter. Vad är det som är så känsligt med just minareter?
I Sverige finns en mängd rumphuggna kyrkor, allstå moderna kyrkor utan ett kyrktorn med tupp e dyl. I Sverige finns även en del rumphuggna moskeer utan minareter.
Jag gillar ”riktiga” kyrkor, kyrkor med vackra portar och fantastiska kyrktorn. Jag tycker också om vackra moskeer med pampiga minareter.
Det neutrala Schweiz har idag folkomröstat om ett förbud MOT minareter, 57% säger NEJ till minareter! Det är onekligen pinsamt för ett land som Schweiz som t ex har internationella Röda Korset som gäst i sitt land.
Minareterna är en maktsymbol för politisk islam och sharialagar säger det högerpopulistiska schweiziska folkpartiet SVP. Vad symboliserar då,kyrktorn....


DN
SvD

5 kommentarer:

  1. Så två fel blir alltså ett rätt?
    Men det brukar vara så vissa resonerar.../Lisa C

    SvaraRadera
  2. bra skrivet, Mia. Länkar lite till dig :-)

    peter

    SvaraRadera
  3. Man vet snart inte om man ska skratta eller skrika eller gråta när man läser en del PK-inlägg och PK-bloggar. Man jämställer nybyggnation av minareter med att vi minsann har en massa förhatliga kyrktorn som dessutom ringer ibland.

    Skulle vi riva vår historiska arkitektur och utplåna vårt kulturarv för att blidka invandrare eller är det bara något slags barnslig rättviseprincip man vill hävda?

    Oavsett vilket är det fruktansvärt sorgligt med det självförakt och den okunskap som finns rörande vår egen kuturella identitet i Sverige.

    Tack för det – alla sossar, vänsterflummare och batiktanter som fått härja fritt sedan ‘68!

    SvaraRadera
  4. Det har gått i Schweiz som i en gammal ost.

    Egentligen - om man gör en tankepaus - är det ofattbart att vi har kommit dithän att europeiska civiliserade stater ägnar sig åt sådant här intolerant trams.

    Och det var samma under 30-talet. Det ofattbara gjordes till rå och livsfarlig verklighet. Och folk bara glodde på.

    Vi måste vara vaksamma som attan.

    SvaraRadera
  5. Det har gått hål i Schweiz, skulle det förstås stå. Hål i hela huvudet på schweizerosten.

    SvaraRadera