måndag 21 december 2009

I möjligheternas land saknar var sjätte sjukförsäkring

Sitter och håller tummarna för att Obama ska få igenom sin sjukvårdsreform. Efter kompromisser i bl a abortfrågan verkar det just nu faktiskt inte omöjligt att alla amerikaner så småningom kan få rätt till sjukvård utan att ha en fet plånbok och/eller vara anställda hos en bra arbetsgivare.

De flesta amerikaner har idag en god sjukförsäkring genom sin arbetsgivare. Samtidigt finns det dock förfärande många människor som står utanför, människor som varken har råd med sjukvård eller medicin. Dessa människor kan om de har tur få hjälp av någon av privata donationer driven klinik bestående av frivillgarbetande sjukvårdspersonal att få åtminstone en smula vård.
Förlorar man sitt jobb kan man stå utan försäkring och kanske livsviktig behandlig, kanske måste man plocka pengar från barnens collegesparande för att pappa ska kunna bota sin cancer, kanske finns det inga besparingar.

Jag håller tummarna för att förnuftet vinner och försäkringsbolagen förlorar så att USA kan fortsätta att vara drömmarnas och möjligheternas land.


Svd DN

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar