måndag 21 september 2009

En (k)risig valbudget

Jag kan ju inte precis skryta med att ha läst hela alliansens budget men har skummat några delar.

Studenter – kommer att få en liten slant mer per månad. Visserligen den största delen i form av ökat lån men de flesta studenter blir nog glada för varje krona de kan få. Med stora kullar av ungdomar som nyss börjat eller snart är på väg in på högskolor och universitet är det förstås smart att ge dem lite godis. Att de har mycket svårt att hitta ett vettigt boende som de har råd att betala utan att jobba vis sidan av sina heltidsstudier behöver man ju inte orda så mycket över. Alliansens barn har kanske föräldrar som betalar boende och ser till att telingarna slipper ta lån.

Högskolor/universitet – kommer tillfälligt att få lite extra utbildningsplatser vilket är jättebra, lite sent men bra. Lite knökigt kommer det att bli att hinna med i planering med kurser och personal eftersom sista ansökningsdag till vårterminen 2010 redan är den 15 oktober 2009. Nu tror jag många har haft detta på känn och planerat för det. Att locka ungdomar till studier är naturligtvis mycket bättre än att de går arbetslösa. Synd att det inte verkar bli några arbetsmarknadsåtgärder för de som inte vill eller kan gå en högskoleutbildning.

Pensionärer – får en hundring mer i plånboken. SKAMLIGT dåligt. Vi som har arbete får skattesänkning efter skattesänkning medan våra mormödrar som slitit ett helt liv inte ens får så det räcker till att köpa en dagstidning varje dag. Jag skulle gärna sänka den sista skattesänkningen till pensionärerna.

Kommunerna – får en rejäl slant, ÄNTLIGEN! Förhoppningsvis betyder det att vi slipper fler uppsägningar inom skola, vård och omsorg. Förhoppningen är kanske inte så stor att man har råd anställa fler men kanske räcker pengarna till att skolorna har råd att städa barnens toaletter varje dag eller att Oskar 87 slipper gå och lägga sig kl 15.00. Hade slantarna kommit tidigare hade vi troligen sluppit en och annan arbetslös person.

Arbetslös eller sjuk får man naturligtvis inte vara i alliansens Sverige.

Mycket är bra och naturligtvis smart men att låna pengar till skattesänkningar är INTE smart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar