lördag 12 september 2009

Folkpartiet får underkänt i de nationella proven!


Det känns så tryggt på något vis, jag menar folkpartiets skolpolitik. Den ena tossigheten efter den andra.
Nu vill Lars Hemzelius (FP) i Trelleborg att lärarnas lön skall sättas efter vad eleverna presterar på de nationella proven. Bra resultat på proven = bättre lön. Smart va?!

Självklart ska en engagerad duktig pedagog ha bättre lön än en lärare som slentrianmässigt drar igenom sina lektioner. Jag tror vi alla råkat ut för bägge sorterna och en massa varianter däremellan. Om man nu är en halvdan pedagog men ändå vill ha bättre lön kanske det blir väldigt frestande att lägga tonvikten i undervisningen till att plugga gamla nationella prov istället för att lära eleverna att bli självständiga kritiskt granskande individer med en stor ryggsäck fylld med kunskap.

Skillnaden mellan skolor kan ju också vara milsvid. En lärare i en klass med elever med en massa socioekonomiska problem, en lärare i en klass med nyanlända invandrare eller en lärare i en klass där ambitionen är hög och föräldrarna studievana har inte samma förutsättningar. En lärare kan uträtta stordåd i en ”besvärlig” klass utan att det resulterar i höga betyg på de nationella proven.

Mätningarna av resultaten i de nationella proven ska pågå i minst tre år innan det visar sig i lönekuvertet, ja det låter ju betryggande men vad händer då med den lärare som byter skola efter två år??

Inte oväntat ställer sig lärarförbunden negativa till detta förslag.

Det är dock skönt att veta var man har Folkpartiet med Björklund i spetsen. Tillbaka till en tid när det var viktigare att ”banka in” fakta än att kunna reflektera över kunskap, fyrkantiga regler istället för elevdemokrati, respekt i form av disciplinstraff istället för att få respekt genom att visa respekt. Ja listan kan göras lång och nu börjar jag tröttna, nu tycker jag Björklund o co kan ta sitt pick och pack och dra! Enligt mig är de underkända på de nationella proven!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar