söndag 7 februari 2010

Skönt att (M) bryr sig om de mindre lyckligt lottade i Stockholm

Enligt SvD har nu moderaterna i Stockholm sagt nej till ett sprututbytesprogram. Motivet tycks vara att Landstingets roll ska vara att vårda och hjälpa sjuka, inte att tillhandahålla redskap som allt för ofta leder till en för tidig död. Man vill också mena på att fler dör av själva missbrket än till följd av t ex HIV och hepatit.

Jag håller med om båda argumenten. Landstingets roll ska naturligtvis vara att vårda och hjälpa, MEN även att förebygga sjukdom. Att fler missbrukare dör av överdoser eller på annat sätt som är direkt relaterat till missbruket är säkert sant. Jag kan dock inte förstå att man inte vill förhindra sprittspridning av livshotande sjukdomar, sjukdomar som faktiskt inte bara drabbar andra sprutnarkomaner.

En sprutnarkoman får alltid tag i en spruta oavsett om den är ren eller inte. De är förstås väl medvetna om faran av att dela spruta med andra men beroendet är så svårt för dessa människor att de tar den risken. Ger man dem chansen att få en ren spruta samtidigt som de får prata med professionella mäniskor kan man minska smittspridning och med lite tur och skicklighet få några att sluta med sitt missbruk. Jag kan inte se annat än att det både humanitärt och ekonomiskt skulle vara lönsamt.

Jag är emot alla former av narkotika och är för en mycket restrektiv narkotikapolitik där man med alla medel bekämpar att fler blir offer för droger. Även narkomaner är människor. Ge dem en chans att slippa svåra sjukdomar och ett hopp om ett drogfritt liv.

Tidigare bloggat om detta.

4 kommentarer:

  1. tycker förstås att ditt inlägg är bra och viktigt

    kramar

    P

    SvaraRadera
  2. I Stockholm finns redan Hållpunkt på söder för att ta emot missbrukare och ge dem behövlig läkarvård och annat som alla människor behöver hjälp med. Där finns också människor att prata med. Men där delar man inte ut fria sprutor. I Skåne har man gjort det i över 20 år och frågan är hur många man fått in i behandling eller som blivit drogfria med en fri spruta i handen. Vad missbrukare behöver är inte verktyg för att kunna fortsätta knarka, utan de behöver vård och behandling för att komma ifrån sitt missbruk.
    Lena Larsson, anhörig och förbundsordförande
    Riksförbundet AMD Anhöriga Mot Droger (AMD Riks)

    SvaraRadera
  3. De tre tunga specialistmyndigheterna, Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och Folkhälsoinstitutet skrev på DN debatt i november: ( http://www.dn.se/opinion/debatt/sprutbyte-for-narkomaner-ar-en-viktig-folkhalsofraga-1.987776 )

    "Svenska och internationella erfarenheter pekar entydigt på att välskötta sprutbytesprogram har dokumenterat positiva effekter. Såväl WHO, FN:s hiv-program UNAIDS, Internationella röda korset och Världsbanken rekommenderar sprututbytesprogram som en effektiv metod för att minska smittspridningen av hiv och hepatit."

    Insikten om det viktiga i att programmet också införs i Stockholm har nu nått nästan alla partier också. Nästan alla.

    /peter

    SvaraRadera
  4. @ Lena
    Det är jättebra att det redan finns platser i Stockholm där missbrukare kan få vård och behandling. Jag anser dock inte att det räcker. Sprutmissbrukare måste också få chansen att slippa bli smittade och smitta andra med HIV och hepatit. Självklart behöver varje missbrukare få vård och behandling för att kunna sluta med sitt missbruk. Jag är inte heller så säker på att man lyckas med det genom ett sprututbytesprogram, men lyckas man bara rädda några få tycker jag att man gjort en vinst. För att få bukt med missbruket måste man nå ungdomar som är i riskerar att hamna i ett missbruk eller är i början av en ”missbrukarkarriär”

    @Peter
    Jag har läst artikeln i DN du refererar till och den talar ju för sig själv. Läste i gårdagens pappers-DN att övriga allianspartier verkar villiga att rösta igenom förslaget om ett sprututbytesprogram i Stockholm med hjälp av oppositionen – gläder mig!

    SvaraRadera