tisdag 11 augusti 2009

Sprututbyte kan effektivt hindra smittspridning

Ska nu göra något för mig ytterst ovanligt, nämligen ge en stor applåd till Folkpartiet (eller i vilket fall några folkpartister i Stockholm)! I dagens DN kan vi läsa om några folkpartister i Stockholm som vill ge rena sprutor till Stockholms narkomaner för att hindra spridningen av HIV och hepatit. Tyvärr verkar det (enligt artikelförfattarna) som om det finns ett stort motstånd i landstinget mot ett sprututbytesprogram i form av landstingsrådet Birgitta Rydberg (FP).

Jag kan förstå om man tidigare var rädd att nyrekrytringen av sprutnarkomaner skulle öka om det var lätt att få tag i rena sprutor. Idag kan jag inte se varför denna rädsla skulle finnas. I både Malmö och Lund har man haft ett väl fungerande program för sprutbyte i tjugo år utan att man kunna se någon tendens till sprutnarkomanerna ökat i antal. Självklart ska man inte ställa ut burkar med rena sprutor i tunnelbanan utan de måste finnas en organisation med kunniga människor knutna till ett sprututbytesprogram som kan hjälpa narkomanerna. I Sverige finns en stor kunskap hur man på ett bra sätt kan bygga upp en sådan organisation så det som saknas är den politiska viljan att genomföra detta i Stockholm och helst förstås i hela landet.

Det största argumentet för ett program för sprutbyte är självklart att bromsa och helst hindra smittspridning av HIV och hepatit. I Stockholm är det vanligt att narkomaner delar spruta och på så vis sprider både HIV och hepatit. Dessutom är det många narkomaner som inte vet om att de bär på smitta. Med ett fungerande sprututbytesprogram kan man fånga upp missbrukare för att kunna testa om de bär på smitta och ge dem behandling. De får också chansen att träffa specialister som kan hjälpa dem att ta sig ur missbruket.

Behandlingen av HIV är livslång och väldigt dyr, även hepatit kan vara svårbehandlad och livshotande. Kan vi genom att byta ut smutsiga sprutor mot rena hindra att några blir smittade är jag säker på att ett sådant program snabbt blir ekonomiskt lönsamt väldigt snabbt. För att inte tala om de humanitära vinsterna man gör genom att minska risken för smitta!
Med den långa och positiva erfarenhet som finns både i Sverige och andra länder förstår jag inte varför våra politiker har svårt att fatta ett beslut om ett sprututbytesprogram i Stockholm.

Jag är emot allt som heter narkotika och tycker att man på alla tänkbara sätt ska förhindra att någon hamnar i ett missbruk. Tyvärr finns det ju redan ett antal missbrukare och även narkomaner är människor.

1 kommentar:

  1. För kännedom:

    http://www.newsmill.se/artikel/2009/08/25/moralism-maskerad-som-vetenskap-infekterar-sprutbytesdebatten

    SvaraRadera