tisdag 5 maj 2009

Barnsoldater - pojkar i krig

Fick en liten tankeställare idag när jag läste en kommentar angående SvD artikel om de sexuella övergreppen i Kongo. Kommentaren var : ”Det är alltid synd om kvinnorna, männen som tvingas ut för att lämlästas och dödas är det ingen som talar om. Blir förbannad på denna feministiska sjuka vinkling !”. Först blev jag förbannad, men började sedan tänka efter. Tycker fortfarande vinklingen om feminism är konstig, men det andra som sägs ligger det någonting i.
Självklart är det sexuella övervåld som sker på kvinnor i många krigshärdar både fruktansvärt och fullkomligt oacceptabelt. I många av dessa krigshärdar är det ju dock så att mängder av små pojkar blir tvingade att bli någon form av barnsoldater . Det är inte ovanligt att dessa små pojkar blir kidnappade eller bortförda av rebeller. Det är ju praktiskt för dessa rebeller att ”rekrytera” unga outbildade pojkar som de sen kan hjärntvätta , hetsa och hota till att göra fruktansvärda saker. För att orka börjar många av barnen dessutom att använda droger.

Tyvärr har jag ingen vidare koll på vad som görs för dessa stackars barn, men vet att i vilket fall Rädda Barnen gör så gott de kan.

Krig är alltid fruktansvärt – både för pojkar och flickor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar