onsdag 22 april 2009

Det är dags att vi behandlar våra barn med respekt!



Så där ja, nu är den kära Jan Björklund igång igen!
Läste bl a i DN att Björklund vill höja kraven för att komma in på högskolor och universitet. Han säger sig ha lyssnat på högskolornas lärare som han påstår tycker att ungdomarnas förkunskaper är för låga. Redan idag är det dock så att alla högskolor och universitet kan sätta egna behörighetskrav, anser man att de blivande studenterna behöver matte D eller engelska C för att klara studierna kan man sätta det som ett antagningskrav. Jag undrar så om han någonsin har funderat över varför eleverna anses ha dåliga förkunskaper.
Istället för att hela tiden hacka på våra barn och ungdomar kanske han borde fundera över om det inte är skolan i sig som har problem. Det är skolans och lärarnas ansvar att leverera det som står i skolplanen.
Man har ju efter alla år insett att lärarutbildningen har väldiga brister, dessa lärare är nu ute bland våra barn! Lärare som anses ha brister både i kunskapsnivå och pedagogisk förmåga. Många av dessa nyutbildade lärare har inte heller fått någon som helst kunskap i hur de t ex ska hantera alla bokstavsbarn som är inne i vanliga klasser. Idag har de flesta skolor stora klasser och i nästan varje klass finns åtminstone ett barn med någon bokstavssjukdom. Ibland kan det fungera alldeles utmärkt om det sk bokstavsbarnet får den extra hjälp det behöver men ibland fungerar det inte alls. Vissa barn klarar inte av att gå i en vanlig klass utan behöver speciell hjälp för att klara skolan. Tvingar man dessa barn att gå i vanliga klasser kan man förstöra skolgången för 30 elever och för all framtid förstöra all lust och självkänsla för det barn som behöver hjälp. Detta är ingen ny vetenskap, men det kostar en liten slant. Istället drar man nu i många skolor in på alla kringresurser som skolsköterskor, kuratorer och psykologer, när det fortfarande saknas pengar så ryker förstås speciallärare och fritidspersonal.

Jag håller fullkomligt med Björklund om att barnen måste få ro samt ordning och reda i skolan. Vad jag inte förstår är hur det ska gå till när man inte är villig att ge skolorna de resurser de behöver. Hur ska det kunna bli ordning och reda om man haft tio vikarier i ett ämne under en termin. Det barnen behöver är lärare med engagemang och förmåga att förstå att respekt är dubbelt. Då du, Björklund, ska du se att eleverna både tycker skolan är kul och kommer att lära sig massor!

Jag har nu bestämt mig! Jag kommer att rösta på Socialdemokraterna i nästa val. Jag kan inte acceptera detta cyniska förhållningssätt till våra barn och ungdomar!

1 kommentar:

  1. Mediekritiska sajten Second Opinion har intervjuat Christina Cliffordson som forskar i ämnet. Hon säger att Björklunds förslag är ett krav som man inte bör förvänta sig löser några väsentliga problem.

    Resurserna är det viktigaste, oavsett krav, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén som är bekymrad över att 1300 lärare är varslade.

    Läs hela artikeln på: http://www.second-opinion.se.

    SvaraRadera