söndag 4 april 2010

Rapport från blåkulla

Vad vi pysslar med på den årliga festen på blåkulla är superhemligt. Jag har dock fått lov att yppa lite från årets fest.

För er som inte är häxor och därför av naturliga skäl inte varit på blåkulla vill jag börja med att kort berätta om denna årliga festival. På skärtorsdagens kväll tar alla häxor som har möjlighet sin kvast och beger sig till blåkulla. Häxor är i alla kulörer och storlekar träffas och diskuterar viktiga frågor. De flesta häxor har av naturliga skäl passerat 30-strecket eftersom det krävs en del livserfarenhet för att kvalificera som häxa. Det finns (tyvärr) en del yngre häxor som, oftast av tråkiga skäl, kvalificerat sig till häxa. Vi äter och dricker gott, fnittrar och har kul ihop. Vår främsta uppgift är dock att diskutera aktuella samhällsfrågor ur ett häxperspektiv.

Häxor kommer från alla samhällsklasser och har olika erfarenheter och ursprung. Debatterna kan därför bli mycket livliga och heta. Vi blir aldrig osams på ett negativt sätt utan försöker alltid respektera varandras åsikter och oftast kommer vi fram till konstruktiva lösningar och förslag.

Årets ämne var jämndställdhet, jämlikhet och barn. Klart vi vill vara jämndställda, är vi det – nej inte än. Likadant är det med jämlikheten, anses alla människor ha lika värde – nej inte än. Kvinnor tar fortfarande betydligt större ansvar för hem och barn än män. Kvinnor får fortfarande inte möjlighet att nå de högsta positionerna i samhället lika lätt som män. En trollformel eller häxbrygd som fixar detta vinner pris till nästa års möte.

Häxor gillar män och på årets möte kom vi överens om att vi kan tillåta trollkarlar på nästa års möte om de under året bevisat att de är jämndställda och är för jämlikhet – ett unikt beslut!

Häxor och barn. En del häxor väljer av egen fri vilja att inte skaffa barn. Det är vår absoluta åsikt att dessa häxor ska respekteras för sitt beslut och inte ifrågasättas som kvinnor. Andra häxor vill leva tillsammans med en annan kvinna och skaffa barn. Vi beslutade att alla kvinnor, oavsett sexuell läggning ska ha samma rätt att försöka få barn (vad gäller adoption kom vi överens om att på alla sätt försöka påverka alla länder att se att kärleken är störst!).

Debatterna var heta och på grund av politiska och kulturella skillnader var vi inte alltid helt eniga.

En sak var dock samtliga häxor eniga om. Barnens rättigheter väger alltid tyngst. I alla typer av konflikter måste vi värna barnen. När vi bygger hus, när vi planerar biståndsmål, när vi tittar miljön, när vi tittar på morgondagens kollektivtrafik, när omsorgen om våra gamla planeras måste vi tänka på barnen. Barnen är vårat nu och våran framtid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar