söndag 25 april 2010

Lära för livet - HUR herr Björklund?

Det pratas mycket om att man ska lära för livet, att vi kommer att behöva vidareutbilda oss, att vi kommer att byta yrke flera gånger under livet. Visst är det så, men HUR? Idag måste man redan från man är elva år tänka taktiskt, då måste man välja ett språk utöver svenska och engelska som man ska gilla och få bra betyg i för att efter gymnasiet eventuellt kunna få meritpoäng.

Jan Björklund har nu i snart fyra års tid babblat om flumskola, ordning och reda samt betyg, betyg och betyg. Inte någon gång har jag hört att man har rätt att välja fel, misslyckas och sedan få en andra eller tredje chans.

Kom Vux, en fantastisk möjlighet för alla som kanske var skoltrötta på gymnasiet, eller för de som lite senare i livet har kommit på vilket yrke man passar för. Alliansen har drastiskt dragit ned på denna möjlighet.

25:4, regeln som innebar att man var minst 25 år och hade minst 4 års yrkeserfarenhet, ytterligare en väg till högskolestudier som försvinner.
För att ha en rimlig chans att komma in på högskola idag ska man komma direkt från gymnasiet och helst skaffat sig meritpoäng. Har man inte det är i princip den enda chansen att komma in på ett populärt program att man gör mycket bra ifrån sig på högskoleprovet. Är man något äldre och inte klarar att prestera topp på högskoleprovet – sorry!

Jag tillhör de som tror att de allra flesta mår bra av att få jobba och tänka några år efter gymnasiet. Hur många ungdomar vet vilket DRÖMYRKET är? Ärligt – hur många av oss funderar inte fortfarande på vad vi vill bli när vi vill bli stora.
Jag vill att alla ska få en chans att plugga på högskola om och när man kommit på vad man vill bli.

Jag håller alla tummar för att Mona Sahlins ord ska bli sanna – ALLA ska få en andra OCH en tredje chans i livet!

2 kommentarer:

  1. Eh...Alla kan fortfarande läsa in ämnen eller hela linjer på komvux om de känner att de valde fel i gymnasiet. Jag har haft äran att studera ihop med ett antal som gjort det.
    Dessutom kan man fortfarande tenta upp betyg om man var så att säga skoltrött men klarade sig från att bli underkänd.
    Det är så mycket tänjande på sanningen från socialdemokratiskt håll att man som icke inbiten sosse och inte helt okunnig blir alldeles hålögd.

    SvaraRadera
  2. Visst kan man göra precis som du säger - tack och lov. Problemet är att man om man sedan vill söka in för högskolestudier hamnar i en grupp som gör det svårare att komma in på den utbildning man vill.

    SvaraRadera