söndag 14 mars 2010

Kan vi inte lämna religionen hemma?!

Friskolor är enligt mig OK så länge eventuella vinster går tillbaka till skolan. Religiösa friskolor däremot vill jag INTE ha. Jag vill inte ha var sig kristna, muslimska, judiska eller hinduistiska friskolor. Jag vill att skolan ska vara en skyddad plats för våra barn där de lär sig vad läroplanen förespråkar oavsett vilken religion deras föräldrar har. Jag vill däremot att de diskuterar olika religioner, besöker kyrkor och moskéer och försöker finna på likheter i olika religioner. Jag önskar att man diskuterar vad som är religion och vad som är kultur.

Barn väljer inte sina föräldrar och därmed inte vilken religion föräldrarna vill att de ska tillhöra. Barn med religiösa föräldrar får tidigt veta vilken religion som föräldrarna tycker är bäst, liksom barn till politiskt aktiva föräldrar får veta vilket parti de tycker är bäst. I den bästa av världar måste barnen såsmåningom själva kunna ta ställning och här har skolan en oerhört viktig roll att spela. Barnen väljer inte (förrän möjligen på gymnasienivå) vilken skola de ska gå i. För mig är det oerhört viktigt att alla barn får en chans att lära känna barn från andra samhällsklasser, från andra kulturer och med andra religioner. Barn är öppna och nyfikna och villiga att lära, visar vi dem på hur lika vi människor är trots bakgrund tror jag vi kan få en mer öppen och tolerant värld. Visar vi på vilka möjligheter som finns har de bättre chans att själva fatta beslut om både religion, politik och syn på omvärlden.

Även om även en religiös friskola på alla sätt ska följa skolplanen är jag dock ändå skeptisk. Om hela den rådande religionen säger att homosexualitet är något fult, konstigt och förbjudet har jag svårt att se klassen ha öppna diskussioner i HBT-frågor – oavsett vad läroplanen säger. Säger religionen att pojkar och flickor inte kan ha gymnastik tillsammans har jag svårt att se att man inte hittar ett sätt att lösa det. Tycker man att alla muslimer (ja alla utom han som städar, för ha är ju just ju) är potentiella terrorister tror jag tyvärr det avspeglar sig i undervisningen.

Jag är faktiskt väldigt besviken på att Mona Sahlin nu säger att det är OK att starta religiösa friskolor. Hon säger att ”skollagen måste ändras så att det blir tydliga krav vid tillståndsgivning och bättre kontroll. På det sättet slipper vi avarterna”. Jag tror tyvärr inte på att det hjälper. Skillnaden på ansökningshandlingar och praktisk verklighet kan vara stor och jag har svårt att se att någon myndighet ska hinna göra tillräckligt med kontroller.

Regeringens förslag till ny skollag tydliggör nu bara att lektionerna i de religiösa friskolorna måste vara objektiva och sakliga och inte får innehålla konfessionella inslag. Däremot är det okej med bordsbön och morgonandakt utanför lektionstid, så länge de är frivilliga. FRIVILLIGA?! Vilket barn kan/vågar säga NEJ. OCH om nu skolan ska vara objektiv och saklig och inte innehålla konfessionella inslag VARFÖR då starta eller ge tillstånd till en religiös skola???????!!!!!!!!

Jag vill ha en skola för alla. En skola som tolererar ALLA religioner. En skola som vågar diskutera sexualitet i alla dess former. En skola som ser de studiemotiverade och begåvade men också hjälper och stöttar de svagare. Jag vill ha en skola som verkar för jämlikhet och jämdställdhet. En skola som lär barnen kritiskt tänkande och som verkar för att barnen blir självständiga men också toleranta.


Gammelmedia om detta: DN1 DN2 SvD

2 kommentarer:

  1. Det är ett intressant ämne du tar upp. Men för mig känns det som om du vill ha en skola som lär ut de värderingar du tycker är fina, och bannlyser alla värderingar du inte gillar. Du skriver att skolan ska vara objektiv, men att inte vara vinstdrivande är ju en socialistisk eller konservativ värdering, inte en liberal sådan. Och "sexualitet i alla dess former" lär ju inte göra konservativa glada.

    Om den är sekulär, borde man få ha en skola med konservativa värderingar, exempelvis? Eller högerliberala? Trots allt har en stor del av Sveriges befolkning dessa värderingar, och att tvingas läsa om "solidaritet" på schemat känns ju då inte så bra.

    Jag tycker det är bra att du diskuterar ämnet, men frågan är väldigt komplex. För mig är frågan om vad som är minst illa: en enda socialdemokratisk skola där alla ska tvingas in, eller massvis med skolor av alla de slag där föräldrar och barn själva kan välja var de hör hemma.

    SvaraRadera
  2. Jag vill att skolan ska vara en plats där man vågar diskutera och ifrågasätta många åsikter, där man lär sig om alla religioner och kan få inblick i många kulturer. Jag vill att barnen en dag ska ha tillräckligt med kunskap för att själva kunna ta ställning i olika fråor.

    Barn väljer inte skola (möjligen i högre ålder) utan det gör föräldrarna och därför vill jag att skolan ska vara en fredad plats där många åsikter får plats i samma skola.

    SvaraRadera