torsdag 25 mars 2010

Dubbelt våldtagen




Två unga flickor varav den ena fortfarande bara ett barn blir våldtagna av traktens snygga, poulära och socialt etablerade unga kille. En tragedi! En våldtäkt är både ett fysiskt och psykiskt trauma och ingen mår bra efter en sådan händelse. Den unga pojken mår naturligtvis inte heller bra, ingen frisk pojke blir våldtäktsman.

Det mest upprörande i de två våldtäktsfallen i Bjästa är vuxenvärldens oerhörda svek mot de två unga flickorna. Inte nog med att de blir våldtagna, vuxenvärlden vägrar tro på dem och startar istället en massiv hatkampanj mot två utsatta flickor. Vuxenvärlden tar dessutom aktivt parti för pojken trots att han erkänt brotten och trots att han blivit dömd i både tingsrätt och hovrätt. I och med att de vuxna så aktivt ger stöd för pojken och smutskastar flickorna tror förstås ungdomarna i samhället på den ”sanning” de vuxna serverar.


Skolan reagerar med tystnad, man vill vara ”neutrala”. Det kanske kan vara OK medans utredning pågår, men sedan! Inget aktivt stöd för den första flickan (som bara var 14 år), varken rektor, lärare eller fritidspersonal har försökt ta reda på vad som händer på ungdomarnas sociala mötesplatser på internet. Den stackars flickan har ensam vandrat i skolan och bemötts med glåpord! HON var tvungen att flytta till Stockholm. HAN bemöttes med enormt stöd i form av t ex skolstrejk när han fick byta skola.


Kyrkan bjuder in pojken till skolavslutningen, trots att han är belagd med besöksförbud mot flickan! Prästen bemödar sig inte ens med att fundera över hur flickan (vars mor klokt nog rest bort med flickan den dagen) skulle må av att möta sin våldtäktsman på skolavslutningen. Prästen tycker det är stort och modigt att pojken kommer till kyrkan. Pojken som har erkänt och är dömd delar ut blommor till sina forna klasskamrater OCH får applåder. På kvällen när klassen har fest vid en strand blir flicka nummer två våldtagen!!!

Fortfarande tror en stor del av samhället att pojken är oskyldig och att de två flickorna ljuger, är luder och bara vill smutskasta den välartade pojken.


Hur kan det bli så här? Hur kan ett helt samhälle ta parti för en gärningsman?


Vi som skriver på nätet har ett enormt ansvar. Både för vad vi skriver och för vilka kommentarer vi ger andra skribenter. Vi måste stanna upp och tänka till – vad är sanning och vad är rykten och hörsägen.







SvT Play se den om du inte reda gjort det
SvT
DN1 DN2 SvD1 SvD2

Andra bloggar: Peter Andersson Kulturbloggen Trollhare

1 kommentar:

  1. manuell pingback

    http://scabernestor.blogg.se/2010/march/man-kan-inte-hata-pobelmentaliteten-i-bjarsta.html

    SvaraRadera