lördag 27 mars 2010

Hat, nätmobbing och grupptryck – Bjästa

Läser nu med förskräckelse att hatet och nätmobbingen i Bjästa vänts från de två våldtagna flickorna till den unga våldtäktsmannen, hans familj, rektorn och prästen.
Det är lätt att förstå att människor som sugits med i det negativa grupptryck som förtalat och mobbat två unga våldtagna flickor och som nu vaknat upp vill visa att de är goda mäniskor. Tyvärr har en del av dess mäniskor nu vänt sin förtvivlan i ett engagemang mot den unge mannen, rektorn och prästen.

Jag förstår känslan. Skolan med rektorn i spetsen har handlat dumt och aningslöst, prästen har som så många andra dragits med i grupptrycket. Jag tror få personer gjort detta av illvilja, vi ska inte förakta krafterna i ett massivt grupptryck.
Att vakna upp och inse hur dumt man betett sig är svårt och smärtsamt. Det är lätt att vända sin frustration åt andra hållet och ösa ut sin ilska över den motsatta parten – inte så konstruktivt, men mänskligt.

Jag önskar nu att alla berörda i detta fruktansvärda fall kan sätta sig ned en stund, ta ett djupt andetag och fundera på hur de ska kunna vända denna tragedi till något som mynnar ut i något positivt.

Den unge mannen har snart avtjänat sitt straff och måste få en andra chans.
Skolan kanske kan lära sig att ständigt följa ungdomarnas liv på nätet och ha en levande diskussion om relationer och humanitet.
Kyrkan kanske kan ta sig en funderare på livsvillkoren för dagens unga och stödja de som har det svårt.


DN DN2 SvD SvDMina Modrata karameller och Trollhare skriver fint och insiktsfullt om detta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar