lördag 21 november 2009

Barnkalas i FN

Så firar barnkonventionen 20 år. Skönt att man bor i Sverige så man vet att våra barn har det bra. Eller, har alla barn det bra i Sverige? Jag känner en stor skam när jag tänker på hur vissa barn har det i vårt land! Hur kan vi tillåta att inte alla barn får gå i skola eller har rätt till sjukvård? De papperslösa barnen har inte dessa grundläggande rättigheter. Hur behandlar vi de ensamkommande flyktingbarnen? Barn som med fara för sina egna liv flytt från krig och förtryck, barn som sett sina föräldrar dö eller slängas i fängelse för sina åsikter, barn som kanske inte fått gå i skola på många år, barn med stora svarta hål i själen. Dessa barn förvägras trygghet genom att många kommuner inte vill ta hand om dem. Vi utvisar vissa av dessa barn till otrygghet och hemlöshet.

Våra egna små blonda och blåögda barn, de har det väl i alla fall bra, eller….. Hur behandlar vi barn med neuropsykiatriska problem? För att de ska få någon som helst hjälp i skolan måste de få en diagnos, vilket kan ta flera år att få. Under tiden räknas bara dessa barn som jobbiga och stökiga. När de väl fått en diagnos är det skolan som bestämmer vilken hjälp de ska få och eftersom det är skolan som betalar kan den hjälpen vara högst varierande. Barn som lever i trasiga, kanske missbrukande familjer, vilken hjälp får de?

Jämför vi med världen har lever naturligtvis våra barn i paradiset. I många länder förekommer fortfarande barnarbete under slavliknande förhållanden, barn utnyttjas som soldater, barn dör i krig, barn kidnappas och använd i sexindustrin och unga flickor könsstympas.Varje MINUT dör ett barn i AIDS samtidigt förlorar fyra barn en förälder i sjukdomen. Varje dag dör, enligt Unicef, 24000 barn i sjukdomar som lunginflammation, mässling och diarré – helt i onödan. Enkla saker som vaccin, rent vatten och näringsrik mat skulle rädda dem. Miljoner barn riskerar att dö av undernäring.

Det positiva är att utvecklingen i världen verkar gå åt rätt håll

Läste idag om att FN:s barnfond Unicef meddelar att Somalia "i princip" har beslutat sig för att ratificera FN:s konvention om barnets rättigheter. Om det sker blir USA ensamt i världen om att ännu inte förbinda sig att skydda barn under 18 år från våld, exploatering, diskriminering och vanvård.

Tidigare om detta: barnsoldater barnkonventionen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar