söndag 15 november 2009

Och här sitter jag och är proppmätt!

Foto: Roberto Schmidt / AFP Photo

Efter en mycket god middag sätter jag mig i soffan för att surfa runt bland nyheterna, det första jag får se är ovanstående bild. Det var väldigt nära att middagen hamnade i soffan!

Hur kan vi tillåta att barn dör av svält? Vi har mat i överflöd och ändå dör mängder av människor för att de inte har tillräckligt med mat. En miljard människor hungrar – EN MILJARD!!! Och här sitter vi och dricker vin och äter oss feta så vi istället dör av välfärdssjukdomar.

På måndag hålls en världskonferens i Rom för att försöka hitta sätt att bekämpa den uppåtgående hungerkurvan. Målet för tvådagarskonferensen i Rom är att samla politisk vilja och öka satsningar på att minska hungern. I slutet av mötet väntas ledarna ställa sig bakom en deklaration där bland annat rätten till mat och vikten av att öka inkomsterna bland de fattigaste fastställs.

Det känns lite tunt. Hur många miljoner/miljarder satsas i forskning på hur vi ska bekämpa fetma och hur många kronor satsas på att minska hungern?

3 kommentarer:

  1. Jag blev också väldigt illa berörd av artikeln. Av två skäl. Dels att en miljard människor lever i hunger och det andra - att det skulle bero på "social orättvisa".

    Artikelförfattaren skriver att problemet inte är brist på mat, utan för höga matpriser. Det är sant. Vi har mat så att det räcker och blir över. Och det är problemet. Maten blir över. Och som med allt som ska säljas med vinst är överflöd inget bra. En efterfrågan är nödvändig för att tjäna, sett över tid gör man inte affärer i välgörenhet.

    Åter till "sociala orättvisor" som enligt journalisten är upphovet till hungersnöden. Logiken är lika briliant som att klåda är upphov till allergi. Självklart är sociala orättvisor en konsekvens av det VERKLIGA problemet - Världens topp-ekonomier tjänar stora pengar på tredje världens hunger. Så länge detta inte uppmärksammas är världskonferensen i Rom bara ett spel för gallerierna. Och vi, mätta och förnöjda i-landsmänniskor förväntas inte genomskåda det. Kommer de att få rätt?

    SvaraRadera
  2. Det satsas miljarder och åter miljarder på bistånd, men det hjälper så klart inte. De fattiga behöver bättre politik (mindre socialism), pengarna vi skickar går bara till att göda korrupta regimer.

    SvaraRadera
  3. Jätteintressant inlägg. Jag känner precis som dig väldigt ofta. Det är hemskt, men samtidigt känns det väldigt overkligt.
    ps. läs gärna vad jag skrivit på min hemsida. Jag har gjort en avhandling (läsvärd) om varför bistånd inte fungerar. I övrigt kommer det ekonomiska systemet idag att alltid innehålla fattigdom. Vill man inte det, ja då accepterar man inte detta. Så enkelt är det.

    Keep up the good work! //Emil

    SvaraRadera