fredag 9 juli 2010

Så ska det låta med Mona!

Åhh vad jag hade velat vara DÄR, där i Almedalen när Mona Sahlin höll sitt fantastiska tal!
FRIHET, JÄMLIKHET och SOLIDARITET – vad jag har längtat efter att höra de orden. Ett tal fullt av ideologi men samtidigt fullt med visioner om möjligheternas land. Ett land där alla får plats och ett land där ingen glöms bort.

Ordet klassresa, känns det inte lite gammalt och förlegat idag. Tyvärr inte säger jag. Är du uppvuxen med en mamma som sitter i kassan på konsum och en pappa som är undersköterska och själv drömmer om att bli jurist är resan mycket svårare än för den som kommer från ett studievant hem. Då krävs stödjande föräldrar och andra vuxna runt omkring som stöd och hjälp på färden för att uppnå drömmen. Dessutom krävs ett utbildningssystem som tillåter att man ändrar och beslutar sina drömmar senare i livet. Mona Sahlin säger så träffande att den sociala rörligheten måste vara hög och att fler måste få möjlighet att göra klassresor därför att ALLA vinner på det.

Skola, vård och omsorg – grundpelarna i vår gemensamma välfärd. Jag blev nästan tårögd när Mona sade ”Av var och en efter förmåga och åt var och en efter behov.” Här inkluderas ALLA, oavsett kön, handikapp, sexuell läggning, etniskt ursprung, storlek på plånbok – ALLA människor är lika värda. ALLA människor har rätt till en skolgång anpassad efter förmåga, ALLA har rätt till en ny höft oavsett om man är uteliggare eller stenrik, ALLA barn har rätt till en lärorik och skojig barndom, min mormor har rätt till en sista tid anpassad efter hennes önskemål om mat, boende och socialt liv.

Särintressen och/eller allmänintressen. För mig är särintressen sådana som handikappade, uteliggare, homosexuella, invandrare , ensamstående föräldrar m fl. Viktiga människor med viktiga behov. Tar vi inte han om särintressena missar vi målet med frihet, jämlikhet och solidaritet.
VÄRLDEN, ni vet det där härligt soliga Grekland, det sär läskiga Irak med alla terrorister och det där vi inte orkar tänka på, det fattiga Afrika. Mona vågade närma sig en solidarisk världspolitik!

Utan att gnälla eller hela tiden klanka ned på Alliansen visade Mona Sahlin igår på de två blockens stora skiljelinjer – SOLIDARITET eller EGOISM!
Många väljare har idag svårt att se olikheterna mellan de båda blocken, Mona visade igår skillnaden – fortsätt med det Mona!!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar