söndag 10 oktober 2010

Religion á la Björklund


Halelulja
Han förnekar sig inte vår käre major Björklund!
Vi i väst är bäst –eller?!

Trodde i min enfald att dagens religionskunskap var till för att öka förståelsen mellan människor och visa på likheterna mellan religionerna. Skoverket säger att Religionskunskapen i skolan bland annat ska "främja en öppen diskussion om frågor som rör tro och livsåskådning" samt "skapa nyfikenhet och intresse för religion". Men enligt Björklund tydligen bara en, nämligen kristendomen.

Skolverket tycker att alla de fem stora världsreligionerna ska behandlas lika, men se det tycker inte major Björlund så han kör helt sonika över skolverket och bestämmer att kristendomen ska ha en särställning bland skolans undervisning i religionskunskap! Jo, jo, det är ord och inga visor det!

På lågstadiet berättar man för barnen varför vi firar julsäger Björklund och menar att skolan inte har tid att berätta om de andra religionernas högtider och varför de firas???!!!

Nu är du ute och cyklar IGEN kära Björklund!

Herr Björklund och jag är födda samma år och har därmed genomlidit samma
sk religionsundervisning, d v s kristendomen dominerade och de andra religionerna sveptes snabbt undan som ovikiga och små. Jag upplevde det som oerhört pinsamt när jag i vuxen ålder förstod att andra människor firade andra högtider med samma självklarhet som vi firar jul och påsk, dessutom i religionens tecken. Jag vill inte att dagens barn måste uppleva det!

I dagens samhälle måste det väl vara av största vikt att vi ser att de stora religionerna har väldigt många likheter. Lika viktigt är att berätta att man kan tolka både bibeln och koranen som fan tolkar bibeln, d v s efter eget önskemål, om människor inte kan eller vågar ifrågasätta olika tolkningar. Titta bara på debatten om burka mm.

För att förstå och respektera varandra måste vi ha kunskap. Kunskap om religion, seder och bruk, samhällsklimat, historia.....

Som minister i Sveriges regering borde väl Jan Björklund ha tillfälle att träffa en massa spännande och kloka människor och diskutera religion och historia – ta tillfället i akt – på en vecka borde du ha hunnit träffa tillräckligt många kloka personer för att inse att du har FEL!!!


SvD DN Johan W

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar