söndag 29 augusti 2010

Hur får man ungdomar intresserade?

Min stora son får för första gången rösta i riksdagsvalet och om jag så ska släpa honom till vår vallokal så SKA han rösta. Att rösta är en demokratisk rättighet vi ska värna om, men att rösta är också enligt mig en demokratisk skyldighet. Tycker man inte det finns något politiskt parti man gillar kan man ju alltid rösta blankt för att markera sitt missnöje. Struntar man i att rösta har man sen heller ingen rätt att gnälla!

Sonen tycker politik är trååååkigt, sonen tycker det är knepigt att se skillnaden mellan partierna, sonen ooorkar inte lyssna på politiska debatter. Dessutom ligger sonen i lumpen (eller vad det kan heta idag??!!) vilket gör att han inte har så stora möjligheter att följa med i debatten.

Mamma försöker bryta ned politiken i små bitar som går lättare att fatta.

Vilket är viktigast, att du får några hundralappar mer i plånboken eller att du om du vill plugga på högskola kan få dessa hundralappar mer i studiebidrag och har möjlighet att betala en vettig hyra för boende.

Är det viktigare att alla barn sitter tysta i klassrummet eller är det viktigare att alla barn får den hjälp de behöver. Visst kändes det ganska bra när J fick assistent/specialpedagog så han kunde gå kvar i klassen samtidigt som han fick hjälp och ni kunde koncentrera er bättre på lektionerna.

Ska ungdomar vara förpassade till att hänga vid tunnelbanan eller ska vi satsa på ungdomsgårdar och ungdomsidrott.

Visst vill du kunna flytta hemifrån! Mamma har tyvärr inga miljoner i bakfickan att betala en egen lya för så det är politik som bestämmer om det ska bli fler hyresrätter.

Vill du att gammelmormor (95) ska ha rätt att få god mat och med lite sällskap ska få komma ut en stund utan att mammas kusiner och morbröder alltid ska känna dåligt samvete för att de inte hinner med.

Tycker du att vi har råd och plats att hjälpa människor som flyr krig och förtryck?

Vilken typ av försvar tycker du vi ska ha, frivillig eller kanske en yrkesarmé.

Vill du ha en kollektivtrafik som fungerar, på vettig tid tar dig dit du vill och som alla har råd med.

Vill du att mina barnbarn ska få växa upp i ett jämlikt samhälle med rent vatten och luft som inte gör dem sjuka? Vill du att mina barnbarn får gå på dagis som ger dem ett rikt liv och inte bara förvaring, vill du att mina barnbarn får gå i en skola där det är självklart att man tar vara på varje barns möjligheter, som får näringsrik mat, har tillgång till bibliotek och skolhälsovård.

Allt detta kostar pengar, pengar som vi solidariskt kan betala via skatten eller (om man har råd) via privata försäkringar eller avgifter.

Du bestämmer min son!

Visst vill jag att han röstar på Socialdemokraterna men viktigast av allt är att han röstar!

FRIHET, JÄMLIKHET OCH SOLIDARITET

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar