söndag 15 augusti 2010

Vill du ha en saftig persika eller nöjer du dig med kärnan?

Halvbakis efter en fantastisk 50-års fest läste jag i morse (ja, ja i förmiddags då...) en artikel i DN av Lena Andersson som fick mig att vakna till liv. Lena avslöjar med stor precision hur Fredrik Reinfeldt och co säger samma sak idag med sina Nya Moderater samma sak som de gamla Moderata samlingspartiet gjorde men med andra ord! Läskigt och inte helt lätt att se igenom.
Fredrik säger sig vara förkämpe för välfärldens kärna. Kärna – sug på det ett tag. Är det kärnan vi vill ha, eller är det så att vi faktiskt vill sätta tänderna i hela den saftiga persikan?! Visst känner vi skillnaden!

Kärnan – visst får du livsuppehållande hjälp den dag du drabbas av en hjärtinfarkt.
Persikan – oavsett din plånboks storlek får du tillgång till de nyaste (dyraste) medicinerna. Ingen tvekar om nyttan med att utvidga dina blodkärl.

Kärnan – dina barn har rätt till en plats på dagis (ja, ja, jag vet att det heter förskola!). Tyvärr kan man inte garantera plats på en förskola där storasyster går utan du måste åka runt med dina trötta barn i 45 minuter innan du själv kan fundera på att åka till din arbetsplats.
Persikan – dina barn har tillgång till ett dagis i närheten av din bostad med välutbildad personal som har tid för varje barn. Dina barn får självklart också näringsrik mat oavsett vilket dagis du väljer. Som ensamstående pappa med obekväma arbetstider känner du dig trygg med att dina barn alltid blir väl omerhändetagna.

Kärnan – dina barn får gå i skolan. Dina barn får föda varje dag.
Persikan – dina barn har rätt till välutbildade och engagerade lärare. Dina barn får näringsriktig mat. Dina barn får en rolig och lärorik fritidsverksamhet. Ditt barn med ADHD får självklar den anpassade skolgång som passar just henne. Ditt barn som är otroligt duktig i matte får den stimulans hon behöver utan att behöva lämna sina trygga klasskamrater.

Kärnan – din farmor får duscha en gång per vecka och får en matlådor levererade varje vecka. Farmor får välja på att få komma ut eller få städat varannan vecka.
Persikan – din farmor bestämmer själv hur ofta hon vill bli ren, har rätt att få komma ut eller bara sitta och fika varje dag. Farmor älskar bruna bönor med fläsk vilket hemtjänsten fixar. Farmor har inte riktigt koll på vilka mediciner hon får, men du behöver inte oroa dig för att medicinerna är kontraprroduktiva för det har förstås hentjänstens läkare hand om.

En fruktsallad med bara kärnor känns ganska torfigt, jag föredrar en fruktsallad fylld med persikor, päron, körsbär, apelsiner och allt gott du kan tänka dig. JAG är beredd att betala en slant för en riktig fruktsallad, även om jag inte orkar äta upp allt – är DU?!

SKATT - ett sätt att se till att ALLA kan få en fruktsallad och inte bara kärnor.

Frihet, Jämlikhet och Solidaritet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar