tisdag 7 juli 2009

En glimt av sunt förnuft från Folkpartiet


Ibland glimtar det till även i Folkpartiet. Barbro Westerholm föreslår att de pensionärer som har rätt till hemtjänst själva ska få avgöra vad de vill ha gjort, promenad, städning, besök hos frissan eller kanske tvätt. I Falun har man prövat detta och inte så förvånande har det varit framgångsrikt, både bland brukarna (som det så populärt heter nuförtiden) och personalen.

Det här är ju en självklarhet kan man tycka, det är ju individer vi pratar om inte ett kollektiv kallat pensionärer med rätt till hemtjänst.

Det enda problem jag kan se är att kommunernas biståndshandläggare har en väldigt snäv budget och därmed ”ger” pensionärerna väldigt få timmar med hjälp. Idag springer en stressad person från hemtjänsten in och lassar in lådor med färdiglagad mat för flera dagar i kylen och stressar ut till nästa pensionär. Om den gamle ätit av maten är det ingen som kontrollerar. För att inte tala om vad det är för näring i denna mat.Har man problem med att duscha själv ska man inte tro att det är någon rättighet med att få en dusch varje dag och inte ens varannan! Skulle vilja se den 50-åring som skulle acceptera detta!
Städning sker i bästa fall varannan vecka och då ingår INTE städning på de översta hyllorna i bokhyllan för det kan ge förslitningsskador på personalen.

Sååå om man nu vill ha en promenad får man stå ut med att ha skitigt hemma, låta tvätthögen växa eller skippa att bli ren. Har man tur och bor på en plats där det finns frivilligorganisationer som hjälper de äldre att få ett värdigare liv får man vara glad annars får väl våra äldre se till att ha friska och villiga släktingar i sin närhet.Förslaget är bra, ja rent av självklart. En värdig ålderdom kräver dock mer tid och personella resurser än vad alliansen anser lönsamt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar