Jaha, så har det återigen visats vilken syn vi har på barn och deras kost. Nu är tidningarna fulla med nyheten om hur personalen på ett centralkök tappar pasta på golvet för att sedan ösa upp den och skicka iväg den nu bakteriestinna pastan till en skola! HUR kan man ens fundera över att göra en sådan sak? Att en eller annan unge kan bli ordentligt magsjuk bryr man sig tydligen inte om. Det bevisar bara vilken oerhört dålig kunskap om mat och mathantering personalen i centralköken har. Jag är nämligen helt övertygad om att detta inte var första gången något sådant hände, vare sig i det aktuella köket eller i andra centralkök. Större delen av personalen i dessa storkök har ingen utbildning i matlagning och högst bristfällig i hur man hanterar och förvarar mat. De LAGAR ju inte mat, utan häller upp fryst färdiglagad mat på stora bleck och värmer. Det närmaste de kommer matlagning är väl att vispa ihop brunsås från pulver.
Jag är en varm anhängare av att vi ska skrota de flesta storkök och återinföra MATLAGNING i skolorna. Många skolor har kök som skulle fungera utmärkt att laga mat i. Förstår att alla riktigt små skolor inte kan ha ett eget kök, men då anser jag att centralköket ska laga riktig mat och inte bara värma industrifärdiga rätter. Det kan inte vara sunt att lunchmaten varmhålls så många timmar och transporteras flera mil. Jag har mycket svårt att se att industrimat som värms skulle bli billigare än att laga maten från grunden. Det finns ju bevisligen skolor som lyckats med det!
Med den kunskap som idag finns vad gäller barns prestationsförmåga i relation till vad de äter tycker jag det är cyniskt att inte satsa pengar på skolmaten. I skollagen finns tydligt reglerat vad barnen ska lära sig i skolan. I skollagen finns bestämmelser om vilka grundläggande krav som ställs på kommunerna. Här står också att eleverna ska erbjudas kostnadsfria skolmåltider. Däremot står ingenstans vad dessa måltider ska innehålla vad gäller näring. Skollunchen är oerhört viktig för att våra barn ska orka prestera så bra de kan efter sin egen förmåga. Jag anser att man bör skriva in någon slags mininivå för vad en måltid ska innehålla näringsmässigt.
Jag är säker på att våra barn med en trevlig lunchmiljö och god och näringsrik mat både skulle prestera bättre och bli gladare och lugnare. Min erfarenhet är i vilket fall att barn i alla åldrar tycker det är trevligt att samlas runt en god måltid.
Den här diskussionen gäller egentligen inte bara våra barn utan även många av vår gamla, men den diskussionen får jag ta en annan gång.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar