tisdag 10 november 2009

Sverige får med all rätt stå i skamvrån

Sverige brister i mänskliga rättigheter! För första gången kallas regeringen i maj till en granskning i FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève. FN har med hjälp av 15 frivilligorganisationer samlat in rapporter som nu leder till kritik på en rad områden.
Enligt rapporen bör Sverige bland annat kritiseras på följande områden:

* Våld mot kvinnor, bara 5-10 procent av de polisanmälda fallen leder till domstol.
* Barn har enligt FN-konventionen rätt till utbildning och hälsovård även om de är asylsökande, men det efterlevs inte alltid i Sverige.
* Invandrare, asylsökande och papperslösa får inte den sjukvård och utbildning de har rätt till.
* Hatbrotten ökar och leder sällan till åtal. Av 155 attacker mot etniska minoriteter 2007 inleddes bara rättsprocesser i fem fall.
* Kvinnor diskrimineras på arbetsmarknaden och heltidsarbetande kvinnor tjänar i snitt 20 procent mindre än män på samma jobb.
* Handikappade diskrimineras på arbetsmarknaden och när det gäller allmänna transporter.
* Romer och samer diskrimineras.

Allt detta är naturligtvis både pinsamt och upprörande men jag blir allra mest upprörd över att så många av ovanstående punkter rör barn! Antalet asylsökande barn som inte går i skolan ökar. Bara en tredjedel av Sveriges kommuner tar emot ensamkommande barn, vilket gör att hundratals barn fastnar i tillfälliga boenden utan skola och tillsyn av vuxna. Fyrtio procent av romska barn går inte i skolan. Barn till papperslösa får inte gå i skola och även om dessa barn har rätt till sjukvård vågar inte deras föräldrar ta dem till sjukhus.

Barn kan inte välja sina föräldrar och får därför aldrig någonsin straffas för sina föräldrars val i livet. Därför har också barn en alldeles egen konvention i FN, en konvention Sverige har skrivit under och därför är tvungen att följa!

SKÄMS PÅ SIG SVERIGE! Bättre kan vi.
Än en gång är det dags att plocka fram orden HUMANITET och SOLIDARITET.




Läs mer: FN FNs rapport DN SvD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar