fredag 30 januari 2009

Fitness - trender - dvd - fniss

Igår var jag på gymet tilsammans med en kompis. Vi började prata om alla olika trender för att komma i form som varit under åren, allt från Susanne Lanefelts kniiip (gud så snygg man var med tights, baddräkt och benvärmare!) till gummibandsträning. Osökt kom vi naturligtvis in på alla DVD-filmer med olika käcka träningsgurus. Min kära kompis berättade då att hon varit på Coop och hittat en DVD med titeln "Fit Mamma". Jag satt i någon skojig maskin, tappade taget så vikterna föll ned med en smäll och började gapskratta. Säg titeln "Fit Mamma" högt så förstår ni varför!!! Såg framför mig hur jag skulle önska mig den i födelsedagspresent av mina tonårsgrabbar som måste fråga efter den - hi hi!
Gick inte att prestera någon mer seriös träning den kvällen, men magmusklerna fick sig en genomkörare av allt skratt. Kunde inte låta bli att berätta historien i duschrummet, vilket resulterade i ett hejdlöst fnissande av damer i alla åldrar - HÄRLIGT!
En lyckad kväll med andra ord

torsdag 29 januari 2009

Den många gånger bedrövliga skolmaten!

Jaha, så har det återigen visats vilken syn vi har på barn och deras kost. Nu är tidningarna fulla med nyheten om hur personalen på ett centralkök tappar pasta på golvet för att sedan ösa upp den och skicka iväg den nu bakteriestinna pastan till en skola! HUR kan man ens fundera över att göra en sådan sak? Att en eller annan unge kan bli ordentligt magsjuk bryr man sig tydligen inte om. Det bevisar bara vilken oerhört dålig kunskap om mat och mathantering personalen i centralköken har. Jag är nämligen helt övertygad om att detta inte var första gången något sådant hände, vare sig i det aktuella köket eller i andra centralkök. Större delen av personalen i dessa storkök har ingen utbildning i matlagning och högst bristfällig i hur man hanterar och förvarar mat. De LAGAR ju inte mat, utan häller upp fryst färdiglagad mat på stora bleck och värmer. Det närmaste de kommer matlagning är väl att vispa ihop brunsås från pulver.

Jag är en varm anhängare av att vi ska skrota de flesta storkök och återinföra MATLAGNING i skolorna. Många skolor har kök som skulle fungera utmärkt att laga mat i. Förstår att alla riktigt små skolor inte kan ha ett eget kök, men då anser jag att centralköket ska laga riktig mat och inte bara värma industrifärdiga rätter. Det kan inte vara sunt att lunchmaten varmhålls så många timmar och transporteras flera mil. Jag har mycket svårt att se att industrimat som värms skulle bli billigare än att laga maten från grunden. Det finns ju bevisligen skolor som lyckats med det!

Med den kunskap som idag finns vad gäller barns prestationsförmåga i relation till vad de äter tycker jag det är cyniskt att inte satsa pengar på skolmaten. I skollagen finns tydligt reglerat vad barnen ska lära sig i skolan. I skollagen finns bestämmelser om vilka grundläggande krav som ställs på kommunerna. Här står också att eleverna ska erbjudas kostnadsfria skolmåltider. Däremot står ingenstans vad dessa måltider ska innehålla vad gäller näring. Skollunchen är oerhört viktig för att våra barn ska orka prestera så bra de kan efter sin egen förmåga. Jag anser att man bör skriva in någon slags mininivå för vad en måltid ska innehålla näringsmässigt.
Jag är säker på att våra barn med en trevlig lunchmiljö och god och näringsrik mat både skulle prestera bättre och bli gladare och lugnare. Min erfarenhet är i vilket fall att barn i alla åldrar tycker det är trevligt att samlas runt en god måltid.

Den här diskussionen gäller egentligen inte bara våra barn utan även många av vår gamla, men den diskussionen får jag ta en annan gång.

tisdag 27 januari 2009

Hetrovåp

Ordet hetrovåp är ett ord som jag adopterat av en av mina homosexuella väninnor. Min väninna berättade en liten historia om hur hon varit ute och kört med sin bil. Hon körde genom ett villakvarter där en mamma stod och brottades med en barnvagn samtidigt som hon försökte hålla i sin lilla bebis. Mamman hade kort kjol och högklackade skor och långa rosa naglar. Min väninna stannade sin bil och klev ut och hjälpte den stackas mamman fälla ihop vagnen. När hon berättade historien kallade hon mamman för hetrovåp med en enorm värme. Hon tyckte det var underbart att se att mamman verkligen försökte se bra ut trots barn och allt. Ordet hetrovåp förknippar jag nu med en positiv bild av att försöka gilla det man ser i spegeln. Det hänger också djupt samman med det jag benämner som vardagsglamour. Vardagsglamour för mig är t ex att ha fina underkläder, klackskor, kläder som jag tycker jag ser hyfsat bra ut i och kanske lite läppstift. Det kan också vara att gå ut en tisdag med en kompis och ta ett glas bubbel.
Jag har definitivt inte alltid orkat tänka på vardagsglamour. När jag hade småbarn och satt i sandlådan var min enda tanke att kläderna skulle vara praktiska. Inte var jag så tjusig under tiden som simmarmorsa heller, i en varm och fuktig simhall var det enda glamour vattenfast mascara.
Nu har jag tonårsbarn och kan plötsligt unna mig lite glamour, vilket jag tycker är härligt! Numer kallar jag mig själv därför ofta för hetrovåp, vilket retar en del.